clubstation VERON
afdeling Walcheren

10e Antennemeetdag 2004

 

Op 5 september was eindelijk de dag daar; de dag waarop het gehele Walcherse Antenne Team tien jaar had moeten wachten: de lustrum antenne meetdag. Je weet het eigenlijk al een heel jaar, maar zo tegen augustus gaat het bloed kriebelen en worden plannen gesmeed. In Middelburg Zuid wordt in het geheim tot in het diepst van de nacht gewerkt aan het logo van het WAT. Talloze ontwerpen verdwijnen in de (al dan niet softwarematige) prullenbak, maar eindelijk ziet op die heugelijke donderdagavond het finale ontwerp het levenslicht. Rens “Face” IJF kan met voldoening terugkijken op een geslaagde creatie.
Dan blijkt opeens de borduurster het ontwerp niet te kunnen verwerken en begint Cor “BA” PTQ zijn talenten bot te vieren. Je staat verstelt wat er in ’s Heer Arendskerke nog van de grond kan komen en met pas en meetwerk ziet Jolande kans om alles net op tijd op de T-shirts te zetten.

Het gehele team in de nieuwe bedrijfskleding.

Het weer kan op deze zondag niet beter en alle afzeggers hebben ondanks legitieme redenen als werk, verhuizen en vakantie aan de andere kant van Europa bij voorbaat al spijt. Om 09:00 staat de caravan (met de zonneluifel), hangt de gemodificeerde G5RV antenne in de mast, ligt het FZH statusjacht rustig te dobberen aan de oever (wachtend op een /MM experiment) en komt Hans, NL4556 als eerste bezoeker en hoffotograaf vanuit Bergen op Zoom.

Een vroege vogel was er nog eerder dan onze razende Hannibal "FZH"     Geen liefhebbers voor een /MM experiment. Dit zou toch een uitdaging voor de QRP'ers moeten zijn.     Hans, PA-5082 een trouwe luisteramateur had een lijntje gespannen. Is hier niet op de foto te zien, gelukkig voor menig ander wel.     Veel luifel, (nog) weinig zon, maar die zou die dag nog menig zweetdruppel op het hoofd van een bepaalde WAT-er tevoorschijn toveren.


Even later is het complete WAT in volle glorie aanwezig en kunnen verbaasde zonaanbidders concluderen dat er weliswaar 3 oogverblindende, knappe, gebronsde verschijningen staan, maar dat tevens alle ruimte naast de waterkant in gebruik wordt genomen door antennes, masten en tuidraden.

Stilleven 1     Stilleven 2     Stilleven 3

Om 11:00 hebben we geprobeerd ons in te melden in de DARES ronde, maar helaas was de rondeleider afwezig en hebben we een aantal losse QSO’s op 80 meter gemaakt. Hierbij fungeerde Hans als monitorstation. Het was in ieder geval ook een goed moment om de modulatie van Robert, PA3GEO en de werking van zijn FT-857 en FD4 antenne te controleren (was allemaal goed)
Omdat dit weekend de IARU contest op 2 meter woedde, zijn er ook nog een aantal leuke vakken gewerkt met de kleine 2 meter horizontaal, waaronder iemand die /MM vanaf de Noordzee werkte met waarschijnlijk een groter jacht dan het reeds eerder gememoreerde statusjacht. De condities waren erg goed.

Cor, PE1PTQ druk bezig met toekijken hoe Dan, PA1FZH staat te "werken". Gelukkig heeft Cor nog tijd om aanwijzingen te geven.     Alles zal recht komen......     .....Zie je wel.     Het is behelpen met zo'n kleintje. Hoewel sommigen zeggen dat de lengte er niet toe doet, als je er maar mee weet om te gaan.

Intussen stond de generator te roepen om gestart te worden en hadden een aantal mensen die hier voor hun rust kwamen al beangstigende blikken op het knalrode monster geworpen, maar gelukkig moest Cor nog een stekker monteren en kon na drie uur popelen eindelijk het wonder in werking worden gesteld. Via een ingenieus systeem werd tweetakt benzine omgezet in blauwe rook, herrie, stank en een klein beetje elektriek. De stekker werd met succes gesoldeerd, sommigen WAT- ters haalden hun dagelijkse portie uitlaatgassen binnen en plotseling hadden we meer ruimte aan de waterkant dan daarvoor.

Het "rode monster(tje) staat zo opvallend dat slechts een enkeling dichtbij durft te komen met zijn caravan.

Jan, PA3BKZ, had de tandemasser die op de velddag 2004 zijn debuut maakte, al een stuk verder ingericht en oogstte terecht een brede belangstelling. De vermeende scheve antennepijp bevestiging op de dissel bleek halverwege de middag door het draaien van de aarde (of door de feestwijn ter gelegenheid van het 25 jarig huwelijk van Jeroen, PE1MWB en XYL) kaarsrecht te staan.
In ieder geval vormde de geknikte dipool voor 2/70 (foto) voor sommigen een inspiratiebron voor een stukje zelfbouw.

Nee, Jan PA3BKZ is niet vervelend geweest omdat hij alleen in zijn aanhanger zit, maar is druk aan de inrichting van zijn mobiele shack bezig.     Sommigen noemen ook werkelijk alles een antenne. De geknikt dipool volgens Prof. Popovnic.

Rob, PA0RBO, bracht een tweetal Pi filters mee welke nog afkomstig waren uit de nalatenschap van Joop, PA0KJF. In plaats van een spoel met aftakkingen, maakte beide tuners gebruik van een luchtspoel met daarin een beweegbare ferrietstaaf. Gemaakt voor QRP werk, waren ze een prachtig toevoeging voor de FT-817. Naast de wijn en cake had Jeroen ook een drietal zelfbouw antennes voor 6 meter meegebracht en konden we eindelijk toekomen aan het hoofddoel van de dag; de antenne metingen. Conform de gangbare opzet werd aan de andere kant van het veld een signaal met de FT-817 in de lucht gezet en werden de antennes bekeken ten opzichte van de standaarddipool uit de FZH crashkist.

Jeroen, PE1MWB; die na wat wijn controleert of zijn antenne nu recht staat of dat hij krom ziet.     "DX" op 6 meter, het geoefende oog ziet meteen de testopstelling voor de 6 meter antenne staan aan de overzijde van het veld.     Doet ie het of doet ie het niet.     QRP'er doen het te klein en te licht.

Robert, PA3GEO die last heeft van de zon of heeft hij nu al last van zijn darmen     Laat me nu eens met rust!

De geijkte dB meter en de FT-857 als achterzet vormden de meetplaats. Met behulp van de antenne analysers vonden we een optimum bij 51.600 MHz. Aangesloten op de meetplaats zagen we voor de 5/8 golf dipool met open-lijn voeding toch een verbetering van 2 dB ten opzichte van de dipool. Dit experiment was het enige minpuntje van de middag. De verkeerde juiste (© webmaster) persoon (“Hannibal” FZH) stond op de verkeerde juiste (© webmaster plaats (aan de overkant van het veld) op het verkeerde moment (toen de zon op het hoogste punt stond) terwijl de rest van de crew naast de caravan binnen bier en noot bereik stond.

Als "hoofd" van het Walcheren a(ntenne)-team is er toch iemand die het wek moet doen.

Met een originele deluxe macaroni maaltijd sloten we de dag om 20:00 af. Voor de statistieken:

Aanwezig waren (naast het WAT, bestaande uit Rens “Face” IJF, Cor “BA” PTQ en Dan “Hannibal” FZH):
• Hans, NL4556/PA5082;
• Jan, PA3BKZ
• Mike, PA7XG
• Jeroen, PE1MWB
• Robert, PA3GEO
• Leo, PA0ULT
• Rob, PA0RBO
• en zelfs PA0KVH kwam even langs
• Alle bijbehorende (X)YL’s, QRP’s en huisdieren

Bezoek van een nieuwsgierige amateur in ruste, PA0KVH

De gebruikte sets waren:
• Yaesu FT-817 (5 watt), voeding uit een gelaccu
• Yaesu FT-857 (100 Watt), voeding uit de caravanaccu
• PA0SSB transceiver (50 watt), voeding uit een omvormer en 2 stuks 12 volt accu.

De opgehangen, gebruikte en geteste antennes waren:
• 2 stuks zelfbouw gemodificeerde G5RV antennes (met dank aan PE1MWB)
• Geknikte dipool voor 2 m. en 70 cm volgens Prof. Popovnic
• Dualband antenne voor 2 meter (3 elements) en 70 cm (5 elements)
• Zelfbouw Delta Loep voor diverse HF banden
• 3 stuks zelfbouw draadantennes voor 6 meter
• Zelfbouw vertical voor 15 meter volgens het halve golf idee
• Zelfbouw draadantenne vanuit de auto voor de HF ontvanger

Hulpmateriaal:
• Caravan (met kookplaats en koelgelegenheid)
• Generator (230 en 12 volt)
• De PTQ mastwagen
• Uiteraard de legermast waarmee alles 10 jaar geleden begon
• Autec Research analysers voor alles vanaf 0 – 500 MHz
• Tienvoets rubber motorjacht

Naast de antenne experimenten was het samen met de aanwezige (X)YL’s een gezellige dag en kunnen we terugkijken op alweer een geslaagde WAT activiteit.
Begroeten wij U volgende keer ook eens?