clubstation VERON
afdeling Walcheren

12e Antennemeetdag 2006

Je hebt er dagen lang naar uit gekeken, de lange werkweek wou maar eerst niet om.
Traag en langzaam kropen langs de weken, maar eindelijk daar was hij toch: de antenne meetdag.

Het leek wel velddagweer toen 2/3 van het WAT rond 09:00 arriveerde op Oranjeplaat. Dat het buiten regende, dat kun je zelfs wel door het beslagen raam van een Landrover wel zien, maar gelukkig was er nog iemand die (lekker droog thuis) op de buienradar kon kijken en voorspelde dat het (later) best wel goed zou komen.

Snel de dipool op de DARES mast omhoog gezet en ingemeld in de zondagochtend ronde op 2 meter SSB. Dat gaf best goede signalen en aangezien een goed begin het halve werk is, kon niets meer een goede antenne meetdag in de weg staan.

Het zachtjes regenen ging over in heel hard regenen, dus de hoogste tijd om de luifel achter de Landrover op te zetten. Net toen we allemaal netjes onder de luifel stonden, rukte een windvlaag het geperste oog uit het zeil (dus geen oogje meer in het zeil !!) en scheurde de luifel uit. Gelukkig komen er nog veel winteravonden en heeft de XYL een stevige naaimachine. Toch schept dit wel een band met Rens, die op de velddag zijn tentje op een zelfde manier aan zijn einde zag komen. Toen om 11.00 de regen stopte konden we ons storten op ons overvolle programma.

Als projecten had het WAT in ieder geval de optimalisatie van de EH antennes in gedachten, alsmede het bouwen van een SOTA beam.
De 20 meter uitvoering van de EH antenne werd als eerste nog even bekeken, het blijkt dat hoogte en loop van de antennekabel van invloed zijn op de SWR. Met de antenne bovenop de (aluminium) DARES mast blijkt er voldoende capaciteit te zijn en maakt de loop van de kabel niet meer uit. Een uitgebreid verslag zal tezijnertijd worden geplaatst in de Delta Loep en op deze site.
Naar aanleiding van de 6 meter ervaringen op het Lighthouse weekend 2006 was er ook belangstelling voor een 6 meter variant van de EH antenne, dus deze werd door Olav, PA0HYY en Rens, PA1IJF in elkaar gezet.

     

Hoewel de foto anders doet voorkomen, is dat voor de doorgewinterde EH bouwer uiteraard een makkie.

Nu is het in elkaar zetten van een EH antenne al een vrij precies werkje, maar de goede werking staat of valt natuurlijk met de afregeling.
Als eerste werd de antenne aan de analyser gehangen. Het bleek dat er geen verschil zat in de MFJ van Jan, PA3BKZ en de Autec RF-1 van de afdeling WAL. De SWR was in beide gevallen ca. 1,7.

     

Hierna werd de bekende opstelling gemaakt die zo kenmerkend is voor een echte antenne meetdag: een klein bakenzendertje op 6 meter werd aan een dipool gehangen op ca. 150 meter afstand van de ontvanger.

Vervolgens werd er een referentiedipool in de mast naast de Landrover gehesen en werd mbv een gekalibreerde verzwakker het signaal op de FT-817 precies op S9 afgeregeld. Hierna werd de referentiedipool vervangen door de te testen antenne en werd wederom de S meter op S9 afgeregeld met de verzwakker. Het verschil tussen de 2 metingen geeft de versterking (of verzwakking Hi) en de nauwkeurigheid van de S meter heeft hier geen invloed.

Uit deze metingen bleek dat bv de M2 (M square) loop antenne van Frank, PE1EWR, zo'n 2,5 dB minder presteerde dan de dipool, maar daar staat tegenover dat de M2 antenne rondom straalt. Ook binnen WAT kringen wordt de heer Cruijff in dat geval vaak geciteerd.


De EH antenne echter, gaf een verlies van 20 dB t.o.v. de referentiedipool. Hier zal nog even aan gewerkt moeten worden !! Als referentiedipool werd trouwens een “even snel in elkaar geflanst ding” benut, bestaande uit een stukje Trespa, een lasdoos, wat aluminium en wat beugels. Deze antenne, welke zowel op 2 meter als op 6 meter (met uiteraard langere elementen) is te gebruiken, bleek zo goed te werken op beide banden dat hij een vaste plaats in de FZH-VC heeft gekregen. Onnodig te zeggen dat ook van deze dipool de prijskwaliteit verhouding gelijk staat aan de limiet “x naderend tot oneindig”.

Deze dipool werd al door diverse mensen met argusogen bekeken en dan te bedenken dat het ontwerp helemaal niet nieuw is, want Louis, PE1RNT, heeft hem al vele jaren in de mast hangen.

Mike, PA7XG, bracht zijn eigen variant van de G5RV cq ZS6BKW antenne mee. Mike experimenteerde met diverse lengtes voor zowel de dipool als de voedingslijn en probeerde de resultaten uit het simulatieprogramma bevestigd te krijgen.
Ook voor dit soort experimenten is de antennemeetdag uiteraard zeer geschikt.

Wim, PA0WDZ, kwam ook nog langs met een uit elkaar gehaalde Diamond antenne. Er bleek een los contact in te zetten, wat door Wim al was ontdekt en gerepareerd, maar speciaal voor het WAT had hij de antenne nog even uit elkaar laten liggen. Leuk om de SLC techniek van Diamond eens te aanschouwen.

Verder had Wim nog een kleefvoetantenne welke niet in de band stond. Als enige bezoeker had Wim de WAT tarieflijst bekeken en hierop geanticipeerd.

De kleefvoet stond zo in de band, maar met zijn andere antenne hadden we wat meer moeite. Dit was een kruising tussen een HB9CV en een ZS-special welke resoneerde op ca. 138 MHz.
De afmetingen komen wel overeen met die van een HB9CV dus voordat we daar de zaag in zetten, dient er nog uitgebreid literatuuronderzoek gepleegd te worden.

Als laatste project voor deze dag stond de SOTA beam op het programma. SOTA staat voor “Summits on the Air”, een Engelse competitie waarbij mensen vanaf de bergen in Engeland verbindingen maken. Awardjagers (die dus meestal thuis in de warme shack zitten) zijn hier wild op, zodat er regelmatig Engelse amateurs hun portofoon meenemen de bergen in. Als een goede balans tussen lichtgewicht en een beetje gain is er een 3 elements beam ontwikkeld die je makkelijk mee kunt nemen.
Nadat we deze beam bij John, G8YDC, hadden gezien, besloten we deze na te maken. Vermeldenswaardig is dat deze beam door Rens geheel vanuit het tertiaire arbeidsvoorwaardencircuit opgebouwd is.

Het eerste exemplaar is gebouwd en op SWR bekeken, maar het controleren t.o.v. de referentiedipool komt de volgende keer op Oranjeplaat wel.

Ondanks het in eerste instantie wat mindere weer, was het een geslaagde dag, hebben we veel antennes bekeken en liep er meer dan 200 jaar antenne ervaring rond!

Op de antennemeetdag 2006 waren aanwezig:
• PA3BKZ (met aanhanger)
• PA0WDZ (met het WAT tarief)
• PA0HYY (als vaste antennegoeroe)
• PE1MWB (met XYL, QRP en camera)
• PA7XG (met de HF dipool)
• PA3GEO (met PA10536 en QRP's)
• PA0RBO
• Uiteraard Rens “Face” IJF (met auto vol handige zaken)
• Dan “Hannibal” FZH (met VC)

Wacht niet tot de antennemeetdag 2007 met uw antennevragen, want het WAT is het gehele jaar door aanspreekbaar.