clubstation VERON
afdeling Walcheren

13e antennemeetdag 2007

Zondag 2 september 2007 was het alweer de dertiende keer dat er een antennemeetdag werd gehouden. De antenne meetdag is al net zo'n fenomeen als de PACC, het Lighthouse weekend en de verkoping. Geen amateur kan zich nog voorstellen hoe de wereld er vóór de antennemeetdag uitzag.

Van te voren waren er geen aanmeldingen gekomen dat er wat gemeten moest worden, daarom was die dag het complete WAT-tem niet volledig gepakt en gezakt met allerhande meetapparatuur, kabels, verzwakkers, referentieantennes enzovoorts. Was het omdat men bang was om op deze 13e antennemeetdag zijn antennes te laten testen? Of was het dat de weersvoorspellingen voor die dag nu niet bijster goed waren?

Foto met locatie antennemeetdag 2007 (met dank aan Hans, PA5082)

Gesterkt door de buienradar die ons een bijna droge dag beloofde, toog het Walcheren Antenne Team op 2 september dan ook naar de bekende antenne testplaats op Oranjeplaat aan het Veerse Meer. Nu het Cor “BA” PTQ door onze minister persoonlijk was toegestaan om de titel “BA” te mogen voeren, was het WAT weer compleet en was er zelfgebakken appeltaart.

Even tijd om de inwendige mens te versterken. Er was volop koffie, zelfgemaakte worstenbroodjes en appeltaart met slagroom. Niet het standaard WAT-tarrief, maar toch ook wel heel lekker.     Het WAT-team anno 2007

Aangekomen, bleek het aantal campers het aantal Zambezi's met 200% te overtreffen en toen begonnen de problemen. Waar moesten nu als eerste de grote gaten voor de antennes in geboord worden? Het WAT wilde Cor “BA” PTQ niet voortrekken ten opzichte van Wijnand, PA3HFJ en Karin, PD0KM, maar aan de andere kant staan de “de Jonge's” alfabetisch gezien weer vóór de “Mijndersen”. Rens “Face” IJF had al speciaal de accuboormachine meegenomen en berekend dat in campermateriaal 3” gaten ook op zondag mogelijk zijn. Het boren van gaten in Zambezi tentdoek is om technische redenen vooralsnog niet mogelijk.

Omdat we geen beslissing konden nemen, is het boren van gaten even uitgesteld, maar bij het WAT geldt de leus: uitstel maakt beslist geen afstel !!!!!!!

Ideeën kwamen in de loop van de middag in steeds grotere hoeveelheden naar boven maar toen er bovenop de PTQ camper iemand werd ontwaard die halsstarrig met een magneet de plakcoëfficient van aluminium strips zat te proberen was het genoeg.

Links de camper van Wijnand, PA3HFJ en Karin, PD0KM en rechts de camper van Cor, PE1PTQ en Jolande.     De HFJ / KM camper     De PTQ camper.

Maar ook zonder gaten vormen de beide campers een welkome aanvulling in het arsenaal mobiele shacks op Walcheren. In de toekomst zullen we hier zeker meer van zien en horen.

Als er dan geen gaten te boren zijn, dan zoek je toch WAT anders om te bekijken. Zo hebben we de gehele laadinrichting van beide campers (en de FZH-VC bescheiden op de achtergrond) bekeken en werd unaniem besloten dat PA3HFJ wel iets heel moois had ingebouwd om de start- en radioaccu's automatisch te koppelen. Het geheel bevat weinig onderdelen en volgens de aloude zegswijze kan er dan ook weinig kapotgaan. Ook werd de “storm in een glas water” hoogtemeter getest en in orde gevonden.

Rens, PA1IJF, had zijn nieuwe aanwinst, de Icom IC706 MK II voor HF/6/2 meegebracht en uiteraard werd deze meteen aan de zelfbouw antenne van Wim, PA0WDZ gehangen. Lag het aan de nieuwe set of aan de zelfbouw antenne, maar de Engelse stations op 2 meter stroomden binnen.

Rens, PA1IJF achter zijn nieuweste aanwinst, een ICOM IC706 MKII. Jan PA3BKZ kijkt toe.

Uiteraard (want daar is de meetdag tenslotte voor) is de 4 elements 28 ohm techniek antenne van Wim gemeten ten opzichte van de WAT referentie dipool. Hiertoe werd de bekende configuratie met bakenzender, geijkte verzwakker en FT-817 als achterzet gebruikt. Het bleek dat zowel de berekende antennewinst (8 dBd) als de voor/achter verhouding (ruim 16 dB) exact overeenkwamen met de gemeten waarden. Of dit te wijten was aan de goede bouw capaciteit van Wim of aan de nauwkeurigheid waarmee het WAT de metingen uitvoert, was ook na een blikje WAT tarief nog niet helemaal helder !!

De 4 elements 28 Ohm antenne van Wim, PA0WDZ. Rens, Sjoerd en Hans bespreken de techniek.     Detail opname van de 28 ohm techniek van de zelfbouw antenne van Wim, PA0WDZ.

Een mooi experiment wat niet helemaal des antennes was maar daar wel sterk aan gerelateerd is, was het experiment van Rinus, PA3APV.

De gemiddelde PI4WAL danwel Delta Loep lezer heeft natuurlijk uit en te na de opbouw van de FZH-LED bekeken. Deze uitvoering siert alweer geruime tijd zonder enig probleem het plafond van de FZH-VC.

Goed voorbeeld doet uiteraard goed volgen en zo kon het gebeuren dat de KNRM besloot om één van haar reddingsboten als proef ook met LED verlichting uit te rusten. Groot was de verbazing van de schipper toen bleek dat bij het ontsteken van de LED navigatieverlichting de marifoonontvangst compleet wegviel. Dit is natuurlijk koren op de molen van de gemiddelde radioamateur. Rinus had al snel ontdekt dat de LED lamp tussen 130 en 170 Mhz een enorme ruisbult van meer dan S9 veroorzaakte. Helaas was de lamp ingegoten zodat niet zichtbaar was wat er precies in zat, maar de Walcherse experimenteergeest laat zich hier niet door afschrikken. Op de scoop bleek er een zaagtand van 0,4 volt T-T te ontstaan.

Scoopbeeld met het ruisbult van de LED.

Door het plaatsen van 1 nF condensatoren kreeg Rinus weliswaar de amplitude omlaag, maar bleef de zaagtand bestaan. Op Oranjeplaat werd de test herhaald met gescheiden accu's voor ontvanger en lamp, maar ook hier was de ruisbult hoorbaar tot in de 70 cm toe.

De LED nogmaals aan een test onderworpen nadat er 1 nF condensatoren bij zijn geplaatst. Helaas nog een hoop ellende. (zie S-meter)

Een illusie armer, maar een ervaring rijker, zijn de beelden doorgespeeld naar de KNRM voor technisch onderzoek. Ook voor LED lampen bent u bij het WAT aan het goede adres.

Verder waren er ook nog radioamateurs die hun antennes aan een "life test" hebben onderworpen door nog wat QSO's te maken. Karin PD0KM heeft nog een paar keer de speciale call PA400MAR in de lucht gebracht. Deze speciale call is door de afdeling ZWN geactiveerd in het kader van de 400e geboortedag van Michiel Adriaanszn de Ruijter (QSL via PA3HFJ). Genietend van het zonnetje was Mike, PA7XG er ook weer bij.

Karin, PD0KM met de call PA400MAR in verbinding met een station in Engeland dat een speciale call had i.v.m. de herdenking van de muiterij op de "Bounty"     

Deze antennemeetdag vormde een zeer zonnige afsluiting van het buitenseizoen, maar er is alweer genoeg stof tot praten op de komende onderlinge (winter) QSO's.

Impressie van de antennemeetdag 2007 ....     ....waarom is het rondom ons altijd zo stil?     ........ ook aan de andere zijde.

Op de antenne meetdag waren aanwezig:

• PE1PTQ en YL met de nieuwe camper en 2 appeltaarten
• PA3HFJ en PD0KM ook met de nieuwe camper
• PA1FZH met XYL en Zambezi, FZH-VC en uiteraard de befaamde antenne meetplaats
• PA1IJF met Sep en de nieuwe Icom transceiver
• PA3BKZ met de welbekende tandem-asser bordevol gereedschap, meetapparatuur en de ter plaatse gereviseerde antennemast
• PA7XG met de verbeterde uitvoering van de HF dipool
• PA0WDZ met de 4 elements 2 antenne in 8 ohm techniek en het WAT tarief
• PA3APV met KNRM LED en (klein)QRP

Als bezoekers waren aanwezig:

• PD2BVG met FT-897 en laptop voor de digitale modes
• PA0ULT met QRP
• PA3GEO en PA10536 met QRP's
• PD1AFV met QRP's
• PE1MWB met XYL, (dit keer zonder set of antenne maar met QRP en vriendin)
• PD1ABK en PD4AVO
• PE1??? die ons vanaf zijn vakantie QTH in Dishoek had gehoord en ook even met de camper langskwam
• PA5082 / NL4556 als onze trouwe hoffotograaf samen met PE7SK

Voor meer foto's over de 13e antennemeetdag 2007 klik hier