clubstation VERON
afdeling Walcheren

COTA 2012

Zaterdag 24 maart rond 9.00 uur begonnen de stipjes op de kaart met APRS gegevens zich te verplaatsen vanaf de Mortiere in Middelburg naar camping buitenhof in Lewedorp. Dit was voor een aantal Bevelandse zendamateurs het sein om de motoren te starten en ook naar Lewedorp te rijden. Met unanieme stemmen werd bepaald dat de FZH-VC voorop mocht rijden en slechts één (beginnende, dus onwetende) amateur maakte onderweg een opmerking!

Zo kon het gebeuren dat er om 9.15 uur een colonne Landrovers, personenauto's en campers, allen voorzien van antennes, de camping op kwam rijden. Het terrein van de camping werd snel veroverd door deze heren en dame en al zeer snel verrezen hun merktekens in de vorm van antennemasten.

Tot onze verbazing, waren een aantal vaste gasten op de camping al bezig met het plaatsen van hun caravan. Daar hadden we niet op gerekend!. Maar met een vriendelijk praatje en het verhangen van de draadantennes naar 1 RH (Rens Hoogte = bekende WAT hoogtemaat), was dat alweer opgelost voordat het een probleem kon worden.  

Rond 10.00 uur werd de officiële opening van het buitenseizoen verricht op het terras voor de schuur in de zon.

Rinus PA2MDL kwam met een doos vol met 4 meter setjes die hij thuis geprogrammeerd had en die zijn door diverse amateurs mee naar huis genomen. Ook heeft hij 's morgens nog andere setjes geprogrammeerd.

Frans PA0INA had een spiderbeam meegenomen die in de loop van de dag steeds verder in elkaar gezet werd met hulp van een aantal aanwezigen. De afspraak is dat we vóór het einde van de velddag hiermee een eerste verbinding gemaakt hebben, maar er is nog een lange weg (lees: nog heel veel draad) te gaan.

Wim PA0WDZ had, zoals al was aangekondigd, zijn DK7ZB zelfbouwbeam mee voor drie banden (2, 4 en 6 meter), die hij uitgetest heeft. Hiermee werd op zaterdag een 4 meter station ontvangen en zondag aan de ronde van Frank meegedaan.  Karin PD0KM had haar nieuwe Outback antenne voor 12 banden mee. Maar doordat er een te klein aarde-oppervlak was, waren de resultaten niet goed. Een bakblik heeft veel nuttige toepassingen, waaronder die van een aardvlak, maar ja: niet iedere taart is natuurlijk precies een kwart golflengte groot. Nadat de antenne op het dak van de Landrover van Louis PE1RNT was geplakt ging het al wel beter.

Wouter PD2WL had een draadantenne bij voor de HF banden die hij eens uit wilde proberen. Mike PA7XG heeft een verticale HF antenne opgezet en heeft hier gedurende de dag diverse morse verbindingen meegemaakt.

Voor de 500 kHz sloepzender van Olaf PA0HYY werd een ingewikkelde dubbel-draadantenne gespannen over de hele lengte van het veld van wel 100 meter. Hiermee werd 's avonds  een signaal de lucht in gezet dat, op werd gepikt door Rob PA0RBO. Uiteraard heb je dan wel een goede aarde nodig en zo verdween het bakblik van Karin ineens, voorzien van 20 meter draad, in de (blus)vijver van boer Dekker.

Wijnand PA3HFJ had bouwbeschrijvingen meegenomen voor twee 4-meter antennes. Ook het nodige materiaal had hij mee en zaterdag werd de eerste gemaakt en getest. Helaas was de SWR niet goed te krijgen en zodoende werd zondag plan B uit de kist gehaald en in elkaar gesoldeerd. Deze gaf wel een goed resultaat.

De antenne-analyser van PI4WAL werd veelvuldig gebruikt om de resultaten van de diverse  antennes te beoordelen. Een opvallend detail was trouwens dat als de WAL analyser aangaf dat de SWR goed was, iedereen heilig in dit wondertje geloofde. Maar als de SWR van de zelfbouw antenne niet helemaal datgene is waarmee we willen pronken, dan werd stiekem (onder de paraplu onder het mom van “last van de zon op het beeldscherm”) de vector network  analyser van Wijnand aan de antenne gehangen. Alsof het WAT dat niet ziet !!!!!

Jan PA3BKZ had een aluminium telescopische antennemast meegenomen die opnieuw van tuidraden moest worden voorzien. Een volle rol touw en 2 uur later was ook dit project geslaagd.

Naast al deze experimenten en projecten was er volop gelegenheid om heerlijk in het zonnetje te zitten en te luisteren naar de doedelzak van Frans PA0INA. Vele bezoekers hebben ervaren hoe heerlijk vertoeven het is op de camping aan de Dekkersweg in Lewedorp. Om het risico te voorkomen dat we iemand vergeten, zullen we deze niet allemaal opnoemen, maar rond 16.00 uur liepen er toch zeker zo'n 30 personen rond.

Boer Dekker kwam, toen de zon op het hoogste punt stond en iedereen in T-shirt rondliep, bezorgd vragen of we toch wel het juiste weekend in onze agenda hadden staan. De klimatologische omstandigheden waren volgens hem namelijk niet te rijmen met de aanwezigheid van radioamateurs!

Nadat we de traditionele Chinese maaltijd  met wel 21 personen hadden genuttigd (deze keer gehaald in 's Heerenhoek) was het tijd om aan de vossenjacht te gaan beginnen.

Vanwege de afwezigheid van onze vaste “moeilijke-nachtjacht-vragen-bedenker”, moest er een andere handicap worden ingebracht en zo kwam het dat er eerst een peiling vanaf het startpunt en daarna eentje vanaf het baken moest worden gedaan. Om fraude (of is het vindingrijkheid?) te voorkomen, werden beide peilingen op de kaart voorzien van een paraaf. De afwijking tussen de peiling en de daadwerkelijke plaats van de vos leverde strafpunten op!

5 Teams zouden op pad gaan om het baken en de vos te gaan zoeken. 2 teams hebben het baken en de vos gevonden, 1 team heeft alleen het baken gevonden en 1 team heeft helaas op moeten geven. En 1 team is vanwege gebrek aan ervaring niet meer van start gegaan.

Het team van Rens PA1IJF met xyl, qrp en een vriendinnetje heeft deze jacht gewonnen.

Er werd deze keer (nog) geen beker uitgereikt. Dit jaar worden er nog meer vossenjachten gehouden en daar zal een klassement van worden bijgehouden. Aan het eind van het seizoen zal dan een winnaar de nieuwe trofee krijgen uitgereikt die aan jaar in de shack mag staan pronken.

Reserveer alvast vanaf april tot en met september de 4e woensdagavond van de maand en zij die de trofee hebben gezien weten al hoe deze zal staan pronken op de schoorsteenmantel dan wel naast de set.

Tijdens de vossenjacht maakten de achtergeblevenen nog gebruik van de mogelijkheid om de K3 lineair amplifier van Frans PA0INA aan de tand te voelen. Er zijn mensen die beweren dat: “life is too short for QRP” !

Na de vossenjacht bleven er nog een aantal amateurs over. Zoals de traditie wil, hebben zij (PA1FZH, PA0WDZ, PA0HYY, PA1BKZ en PE1RNT) met het geluid van een baken op de achtergrond hun plaatsjes onder de tafels weer opgezocht en daar overnacht. Zij deden dit echter pas nadat ze om 2 uur de klok een uur vooruit hadden gezet. PA3HFJ en PD0KM hadden toen hun camper al opgezocht om daar te overnachten.

Op zondag werd er tijdens de zondagochtendronde van Frank PE1EWR achter de set plaatsgenomen en ondertussen verzorgde Wim PA0WDZ een heerlijk ontbijtje met gebakken ei met ham en/of kaas. Of het aan de condities lag, aan de sublieme antenne van Wim, aan de antennemast achterop de Landrover of aan de operating skills van de aanwezigen, laten we in het midden, maar als je vanuit Winsum Groningen een 56 rapport krijgt, wil dat toch wel wat zeggen.

Karin PD0KM heeft er nog wat punten mee uitgedeeld aan de deelnemers van de UBA springcontest.

Over het eten hebben we natuurlijk niets te klagen. Elna de xyl van Dan had weer voor allerlei lekkers gezorgd. Van de groentesoep bij de lunch op zaterdag, de gehaktbroodjes voor na de vossenjacht en de croissants bij de lunch op zondag. Het was weer smullen.

Tussen alle maaltijden door werden nog wat mobilofoons op het rechte spoor gezet door Rinus , hoorde Robert, PA3GEO ons 500 kHz signaal en maakte Rens PA1IJF nog achteloos wat QRP DX verbindingen, uiteraard op de end-fed vertical voor 15 meter.

Menno PD2ML heeft op zondag nog punten uitgedeeld in de HF contest. Hij heeft vele first gehaald. Helaas werd hij in China niet gehoord.

Rond 15.00 uur was het terrein bijna helemaal leeg en verlieten de laatste amateurs en xyl's de camping. We hopen dat we met de velddagen in juni weer zulk mooi weer hebben op deze camping. We zullen er in ieder geval dan ook weer onze tenten opzetten en ons terrein afbakenen met de nodige antennes.

Plaats 8, 9 en 11 liggen vanaf vrijdagmiddag 25 mei weer op ons te wachten.

Karin, PD0KM en Dan, PA1FZH

 

Klik op de link voor de foto´s van COTA 2012