clubstation VERON
afdeling Walcheren

COTA 2013

Adverteren doet begeren, dachten we nog toen om klokslag 09:00 de colonne vanaf de Mortiere vertrok. Met de Landrover voorop en Jan, PA3BKZ als hekkensluiter, slingerde het konvooi zich over 's Heeren wegen naar de camping van Boer Dekker.

Na aankomst rond 9.15 uur op camping buitenhof in Lewedorp werd eerst alles geïnstalleerd. Van koffiezet apparaat tot Kenwood TS50, alles kwam weer tevoorschijn uit de verschillende kratten en tassen van de deelnemers.
Al snel verrezen ook de antennes en was er tijd voor het eerste bakje koffie of thee met een heerlijk cakeje door Elna gebakken.  Veel bezoek hebben we dit weekend helaas niet mogen ontvangen dus het gemiddelde van versnaperingen per persoon lag dit jaar erg hoog.

Nadat we de laatste jaren erg verwend waren met de weersomstandigheden tijdens de COTA was het weekend dit jaar er een voor de echte bikkels. De temperatuur kwam zowel buiten als binnen niet boven de 10 graden Celcius. Pas toen het avondeten op tafel stond was de verwarming in orde en werd het in ieder geval binnen  warm. Buiten werd er echter voor de zekerheid geoefend met het omleggen van sneeuwkettingen. Je weet tenslotte maar nooit hi!

Na de lunch begon het contest geweld vanuit Rusland. Wijnand PA3HFJ, had zich voorgenomen om hieraan mee te doen en heeft met verschillende uitgebreide koffie- en eyeball-QSO pauzes toch zo’n 108 punten binnengehaald.  Ondertussen werd er door Jan PA3BKZ, Dan PA1FZH, Wouter PD1WL, Menno PD0ML en Wim PA0WDZ, Frans PA0INA en Rien PA7RA nog wat aan de antennes gemeten, geknipt en gesoldeerd (of werd er in ieder geval door een aantal mensen over gepraat).

De aloude WAT kreet luidt: U kunt geen contact opnemen met het "WAT". Zij nemen contact op met U. Hiervoor kwam kwam Cor “BA” PTQ speciaal nog even langs en zodoende konden er meteen afspraken gemaakt worden met Rien, PA7RA voor een antennewissel op dat moment dat de temperatuur van een dusdanige hoogte is dat het zelfvulcaniserende tape ook daadwerkelijk zelf vulcaniseert! Met de huidige klimaatsprongen zal dit waarschijnlijk een “window” van 10 minuten worden!!

De antenne analyser maakte overuren, de Leatherman-coëfficient lag bijzonder hoog, het Walchers improvisatietalent balanceerde op eenzame hoogte, coax-kabels en verloopjes schoven van hot naar her en de volgende antenneprojecten passeerden de revue:

Natuurlijk werd ook dit jaar de weg naar de Chinees gevonden en kwam er weer een flinke doos met eten op tafel en al snel zat iedereen van zijn of haar favoriete gerecht te smullen. Elna en Marcel, PD2MDB kwamen ons hierbij versterking bieden.

Normaal zou na de maaltijd iedereen zich klaar gaan maken voor de vossenjacht maar wegens gebrek aan deelnemers hebben we helaas deze afgelast. In plaats daarvan werd de gereedschapkist toch weer tevoorschijn gehaald en heeft Wim zich met WSPR beziggehouden.

De set die Jan al jaren meeneemt, uitpakt en dan weer terug stopt omdat hij het niet doet maar vergeten was dit euvel op te lossen, is nu dan eindelijk gerepareerd en er zijn zelfs verbindingen mee gemaakt. Dat er hiervoor nog even een zekering moest worden opgehaald waarvan de waarde in Amperes gelijk lag aan het aantal liters verstookte benzine, mag de pret niet drukken.
 
Om 22.00 uur precies kwamen de bier en verse nootjes op tafel en werd het gereedschap neergelegd. Er volgde een gezellig samenzijn dat deze keer niet zo lang duurde omdat de kou van die middag toch zijn tol had geëist. Al snel lagen de vier echte bikkels Jan, Wim, Dan en Wouter onder de tafels te snurken met op de achtergrond natuurlijk de vertrouwde morse signalen. Voor Wim, was het een hele gewaarwording om, gelegen onder de HF tafel,  een eindisolator van de HF antenne te bezien vanaf een hoek die je bij de normale antennebouw nooit tegenkomt.
 
’s Morgens om 7.00 uur ging hun wekker alweer af (nou ja: eigenlijk die van Jan en die sliep rustig door) en na de eerste bak koffie verschenen Menno, Wijnand en Karin ook al weer en werd er een 2 meter antenne omhoog gebracht zodat Karin aan de UBA Springcontest mee kon gaan doen en Dan aan de zondagochtendronde van Frank PE1EWR. Terwijl die verbindingen gemaakt werden werd de kantine gevuld met de geur van gebakken eieren met spek en de magen gevuld met dit gerecht. Ook werd er nog ergens tussendoor een hele, door Karin meegebrachte, zelfbouw cake naar binnen geschoven.
De zeer glunderende blik van Wim, PA0WDZ, gaf eigenlijk beter aan dan de S-meter dat de zelfbouw 5 elements antenne (uiteraard naar ontwerp van DK7ZB) meer dan naar behoren werkte (of was het toch de invloed van de Clark mast achterop de Landrover van Menno?)

Terwijl er aan de ene kant van de kantine nog volop verbindingen gemaakt werden, werd aan de andere kant de soldeerbout alweer opgestookt, werden koperdraden in de boormachine recht gezet en ging men vrolijk verder met het afmaken van H- en VH-F antennes.

De één bouwt ter plaatse een antenne, maar Elna maakte voor de lunch “in situ” een verse groentesoep (dit in tegenstelling tot de pre-fab maaltijden” die we tijdens de linieweekenden altijd plegen mee te krijgen).
Na de lunch, werden de eerste coax-kabels al weer afgekoppeld en antennes naar beneden gehaald. Je kunt hier ook al aan merken dat de techniek niet stilstaat want de antennemasten van tegenwoordig zijn zo uit het beeld verdwenen. Marcel, PD2MDB en Erik, PD7M, vergeleken nog even de beide Suzuki Vitara's. Daar waar de ene wat hoger op de veren stond, had de andere meer heldhaftige modder tot binnen aan toe zitten.
Rond 15.00 uur verliet de laatste auto het terrein, trok de laatste rookwolk op en kon je, op een paar kleine plasjes na, niet meer zien dat er hier een weekend lang weer hard gewerkt, veel gegeten en natuurlijk veel gezelligheid en plezier beleefd was.
 
We hopen in juni weer terug te keren op dit terrein en dan met mooier weer een pracht van een velddagweekend te beleven. De antenneprojecten voor de velddag zijn al in ruwe lijnen gedefinieerd maar er is altijd ruimte voor meer!

Maar voordat de velddagen beginnen, is er nog een familievelddag met Hemelvaart, zijn er de avondvossenjachten op de 4e woensdag van de maand (de eerste in April) en zijn er uiteraard de Oranjeplaatdagen.

Graag tot ziens op één of meerdere van deze activiteiten.

Karin, PD0KM
Dan, PA1FZH

 

Klik hier voor het fotoalbum van de COTA 2013.