clubstation VERON
afdeling Walcheren

Lezing RAYNET

Op woensdag 14 april 2004 hield PI4WAL haar maandelijkse bijeenkomst. Hoogtepunt was de lezing over RAYNET door John, G8YDC, die speciaal voor deze avond met zijn XYL Beatrice, G6AJF, uit Engeland was overgekomen.

John en Beatrice zijn al meer dan 20 jaar actief binnen RAYNET, de Engelse organisatie waarbij radioamateurs in noodgevallen hun verbindingsdiensten aanbieden aan de Engelse overheid. Tijdens de herdenking van de watersnoodramp op 1 en 2 februari 2003 waren John en Beatrice als operators actief bij PI53WAL op Neeltje Jans.

John bood toen aan om eens een toelichting te geven over de hele organisatie rondom RAYNET, een aanbod wat wij uiteraard in dank aanvaard hebben.

In de lezing van meer dan 2 ½ uur ging John in op het ontstaan van RAYNET net na de watersnoodramp in 1953 die ook in Engeland veel levens heeft gekost. Vervolgens ging hij door op de wetgeving in Engeland die het mogelijk maakt om het zogenaamde “third party traffic” door te geven en in echte noodgevallen de microfoon te overhandigen aan “niet-amateur” hulpdiensten, analoog zoals bij ons tijdens de JOTA gebeurt. Voor de samenwerking met de hulpdiensten moet je onder andere denken aan brandweer, ambulance, Coast Guard, Rode Kruis, Search and Rescue diensten, Leger des Heils en anderen.

John, G8YDC tijdens de lezing. Iedereen is zeer onder de indruk van zijn verhaal     John, G8YDC met op de achtergrond zijn "backpackers nooduitrusting"

Gelukkig zijn er niet al teveel echte noodgevallen, John noemde 4 serieuze zaken waarbij het vliegtuigongeval in Lockerbie de grootste was (meer dan 6000 RAYNET uren gedurende meer dan 2 weken).

Om te trainen en ook om de ruim 2000 RAYNET leden actief te houden, verzorgen de locale RAYNET groepen vaak de communicatie bij looptochten, scouting-evenementen, motorraces, marathon’s, paardenrennen en andere publieke zaken.

Denk je bij looptochten in Nederland aan een veredelde avondvierdaagse, de dia’s van John maakten vrij snel duidelijk dat er bij de organisatie van de 100 mile tocht door heuvelachtig gebied met heuvels tot zo’n 1000 meter hoogte toch iets meer komt kijken.
De gemiddelde bezetting bij een evenement is meestal 8 leden, waarbij sommige evenementen meer dan een dag aaneengesloten duren!

Het Walcheren Antenne Team (in volle bezetting aanwezig) heeft letterlijk zitten kwijlen bij de aanblik van de (dieselaangedreven) verbindingswagen met pneumatische antennemast, maar ook liet John goed zien hoe de verbindingen worden gelegd vanaf afgelegen heuvels waarvan je de top alleen lopend kunt bereiken. John heeft voor dit soort zaken ook een compleet station in zijn rugtas gebouwd, compleet met gelaccu en een met vertical aan het rugzakframe.

Compleet station in rugtas, met gelaccu en een vertical aan het rugframe     Duidelijk herkenbaar zijn. Eén van de vele tips van John, G8YDC

Opvallend was ook dat RAYNET voor de locale verbindingen toch overwegend 2 meter gebruikt, waarbij ook bleek dat 70 cm in tunnels weer beter bleek te werken. HF wordt door RAYNET minder gebruikt, maar het NVIS principe wordt ook daar wel toegepast voor de antennes op 80 meter. Tevens gebruikt RAYNET vaak de zogenaamde Talk Through, een portable repeater die vaak uit niet meer dan een dualband portofoon met ingebouwde repeaterfunctie bestaat.

Naast de interessante lezing liet John nog prachtige dia’s zien van de streek rondom hun woonplaats Middlesbrough en de Cleveland Hills.

Zeker voor de DARES leden was dit een zeer interessante lezing, waar we voor onze organisatie zeker veel handige tips uit kunnen halen.

 

Vanaf deze plaats wil het bestuur van PI4WAL John, G8YDC en Beatrice, G6AJF nogmaals hartelijk danken voor hun komst en de presentatie.