clubstation VERON
afdeling Walcheren

Metingen DARES antenne

Sinds het begin van DARES Walcheren & Noord Beveland, is de Popovic antenne in gebruik als standaard uitrusting.
In de praktijk blijkt deze antenne goed te werken en heeft hij de volgende eigenschappen:

Door het Walchers Antenne Team (WAT) wordt beweerd dat deze antenne een prijs-kwaliteit verhouding heeft die schier oneindig is. Na ca. 2 jaar met deze antenne gewerkt te hebben, ontstond de vraag of deze antenne te optimaliseren viel. Tenslotte geldt al jaren in de industrie: “het kan altijd beter”. In het oorspronkelijke artikel uit het tijdschrift Beam uit mei 1988 stond een tweede variant.


Jeroen, PE1MWB, had deze variant al in de vorige eeuw gebouwd voor 70 cm en de vraag was of deze antenne als vervanger voor de Popovic antenne kon dienen. In het verdere verhaal noemen we deze antenne dan ook de MWB2-70 antenne. Mike, PA7XG, heeft behoorlijk wat uren besteed om beide antennes in het simulatieprogramma Eznec in te voeren en theoretisch gezien zou er weinig verschil zijn. Nu is theorie natuurlijk één ding, praktijk een andere. Een meetopstelling geheel en al met het bekende WAT baken op de Oranjeplaat is natuurlijk mogelijk, maar we wilden ook kijken wat meer in de dagelijkse praktijk gebeurt. Namelijk wat er gebeurd op een grotere afstand waar een lage afstraalhoek belangrijk bij is.

Om dit te bekijken, is op 29 oktober de volgende testopstelling gemaakt.

     

Op post 1 (de bekende WAT meetplaats op Oranjeplaat) stonden PA3BKZ en PE1MWB met de PA3BKZ mobiele shack.
De Popovic en de MWB2-70 antenne stonden op 2 stuks aluminium DARES masten op 6 meter hoogte (is ook 6 meter boven NAP). Op beide antennes was een stuk RG58 van 9 meter aangesloten met 2 BNC stekkers. De afstand tussen beide antennemasten was meer dan 1 golflengte. De Yaesu FT897D diende als meetontvanger. De SWR van zowel de Popovic als de MWB antenne was beter dan 1 : 1.5 op beide banden.

     

Op post 2 (Noordzijde van de Oosterscheldekering, zie kaart) stonden PA1IJF en PA1FZH met de PA1FZH-VC.
Op deze post diende een standaard Popovic antenne als bakenantenne. De Yaesu FT-817 diende als bakenzender en de antenne stond op 6 meter hoogte (is 11 meter boven NAP). De afstand tussen beide posten bedroeg 16,8 km. De lijn was precies Noord – Zuid en liep voor een groot deel over water. Helaas was het vermogen vanuit de FT-817 (5 watt) net te laag om met de regelbare verzwakker aan de ontvangst kant een goede verzwakking te krijgen. De verzwakking is minimaal 10 dB. En daarmee was er nauwelijks uitslag van de S-meter. Daarom zijn wederzijds de S-meters afgelezen in over en weer QSO's. Het vermogen was wederzijds 5 watt. Om meetfouten te voorkomen zijn de coax leidingen van beide antennes gewisseld. Dit gaf het zelfde resultaat.

     

Dit waren de resultaten:
2 meter: geen verschil tussen beide antennes
70 cm: de Popovic was op beide sets 3 S punten beter dan de MWB2-70 antenne

Conclusie:
We realiseren ons dat de S meters van zowel de FT817 als de FT897 niet lineair zijn en derhalve geen reëel beeld geven van de exacte winsten. Echter, omdat over en weer is gemeten met verschillende sets, is er wel een trend waar te nemen. Ondanks het niet nauwkeurig kunnen meten, blijkt wel een behoorlijk verschil op 70cm. De Popovic is duidelijk in het voordeel op deze frequentie. Het verschil is dusdanig groot dat het niet te verklaren is door het niet standaard zijn van de S-meter schaal van de FT897D. Het verschil moet worden gezocht in de antenne zelf en de beïnvloeding van de mast ter plaatse van de antenne. (Wordt vervolgd)

PA3BKZ, PE1MWB, PA1IJF en PA1FZH