clubstation VERON
afdeling Walcheren

NVIS experiment 1 en 2 mei 2004

Op iedere “buitendag” leer je weer. Na de vervolmaking van de Fuchs antenne was het tijd om een andere antenne te maken die zou moeten voldoen aan de gestelde criteria zoals genoemd in het verslag van 12 april.

Tijdens de IOTA werd het ontwerp van Jeroen, PE1MWB getoond, namelijk de verbeterde G5RV antenne.
Een E-mail aan Jeroen leverde de maten op en via Robert, PA3GEO, verscheen er ineens een lengte originele 300 ohm lintkabel. Van een dakkapel restauratie waren er nog een aantal stukjes Trespa over en na een avondje zagen en stofhappen waren twee eindisolatoren en een middenisolator gereed.

De maten van de verbeterde G5RV antenne zijn als volgt:

Met deze configuratie is de weerstand aan het eind van de lintkabel 50 ohm en kan er worden overgegaan op 50 ohm coaxkabel. In ons geval hebben we de balun weggelaten en direct een PL-259 plug op de lintlijn gezet.
Samen met een zelfbouw Pi-filter wat oorspronkelijk voor de FRG-7 ontvanger was gebouwd, bleek dit een prima combinatie te zijn.

Op zaterdag 1 mei werd de inmiddels bekende combinatie van Jeep en caravan naar Oranjeplaat gereden, een stukje recreatiegebied aan de zuidkant van het Veerse Meer (locator JO11UL).

De 6 meter mast met daarin de Fuchs antenne en de bekende zelfbouw 2/70 combi voor lokaal verkeer     Met kritisch oog bekijkt Dan, PA1FZH de SWR van de Fuchs antenne op alle banden     Robert, PA3GEO wil altijd graag op de foto. Hier zien we Robert in actie (althans zo lijkt het) maar hij kijkt heel vreemd naar de microfoon: "Moet ik hier in praten?" Dan, PA1FZH kan het allemaal niet meer aanzien.

Onder leiding van Cor, PE1PTQ; Rens, PA1IJF; Robert, PA3GEO; Dan, PA1FZH; Huib, PD0RLX; Bram, PD1ABK; Berry, PD2BVG; Michel, PD4AVO en uiteraard alle bijbehorende (X)YL’s werd een 6 meter mastje opgezet en werden de Fuchs antenne (41 meter eindgevoed met parallelkring) en de G5RV antenne opgehangen.
Rob, PA0RBO, fungeerde vanuit Veere weer als monitorstation op de korte afstand.

Huib, PD0RLX, Rens, PA1IJF en Dan, PA1FZH staan vol verwachting te kijken naar de prestaties van het antenneproject van Rens.     Op de achtergrond zien we dat de catering (misschien wel het geheim van het succes van dit weekend) op volle toeren draait. Met speciale dank aan Elna.

Robert maakte nog een aantal verbindingen met de mini CW sleutel op de YaesuFT-757 en de mobielantenne op het autodak. Niet echt high-speed maar wel verstaanbaar en zeker lichtgewicht.

PA3GEO mobiel, letterlijk en figuurlijk. Met een mobieltje in zijn linkerhand en allemaal grote antennes op zijn dak. Het wordt tijd dat we Robert toch eens duidelijk maken wat /mobiel nu eigenlijk is.     Draadloze communicatie. Inderdaad, de oplettende kijker ziet een mobiele telefoon op de bank liggen.     QRP'ers doen het met minder en klein ....     .... maar overdrijven doen ze soms wel.

Bram testte de mini HF antenne voor de FT-817. Duidelijk bleek dat de antenne voor ontvangst prima fungeert, maar op 80 meter wat tekort komt. Een stalen tentharing met een opgelast M3 boutje in de Zeeuwse kleigrond werkt prima als aardelectrode voor deze antenne.

Naast een enorm gezellige dag werd al snel duidelijk dat de G5RV antenne beter presteerde dan de Fuchs antenne.
Op 20 meter is geen tuner nodig en op alle andere banden vanaf 80 meter – 6 meter (incl. WARC banden) is er met het Pi-filter zeer eenvoudig af te stemmen.

Besloten werd om op zondag 2 mei vanaf Oranjeplaat in te melden in de DARES ronde.
Zo stonden Cor en Dan met (X)YL’s, QRP’s en blauwe voeten op zondagochtend om 10:00 weer op Oranjeplaat.

Duidelijk te zien dat op zondag 2 mei de weersomstandigheden een stuk minder zijn. Cor, PE1PTQ en Leo, PA0ULT staan klappertandend naar de DARES ronde te luisteren

• Set 1 : Yaesu FT-857, 25 watt, voeding vanaf de 40 Ah caravanaccu
• Set 2 : Yaesu FT-817, 5 watt, voeding vanaf een 7 Ah gelaccu
• Antenne 1 : Zelfbouw G5RV antenne met zelfbouw Pi-filter. Voedingspunt op 6 meter, afgespannen als inverted-V, uiteinden op ca. 1 meter boven de grond
• Antenne 2 : Zelfbouw rondstraler 2/70 met geknikte dipool op de HF mast
• Mast : Zelfbouw aluminium, 6 meter lang en rond 25 mm. Getuid op 2 hoogtes

De generator hadden we expres thuisgelaten om echt vanaf de accu’s te werken. Eventueel bestond de mogelijkheid om de accu’s bij te laden vanuit de Jeep, maar dit bleek niet nodig te zijn.

In de eerste doorgang om 11:00 werd met 25 watt uit de FT-857 ingemeld. Vanwege het feit dat ALLE deelnemende stations met 58 werden ontvangen, besloten we om in de rest van de ronde met 5 watt vanuit de FT-817 te werken. Voor het rapport van PI4CC maakte het niet uit want toen we vertelden dat we met 5 watt werkten, dacht men dat we nog steeds met 25 watt in de lucht zaten.

We hoorden de volgende stations:
PA0HLT, PA0LPE, PA1BDO, PA3ACB, PA3EKE, PA3GGH, PA3GSN, PA7XG, PA7ZEE, PB9ZR, PE1LCG, PE1MWB, PE1OPM, PE2HSB, PI4CC

Na drie rondjes inmelden en een wat verwaterende discipline zijn we rond 12:00 afgedwaald en hebben we nog wat nieuwe EU stations gewerkt op de andere banden.
We hebben trouwens PA5PHO niet gehoord.

Wat wel opviel is dat het merendeel van de DARES stations met een hoger vermogen dan 5 watt werkt. Ons idee is dat je juist met minimale middelen ook in staat moet zijn een verbinding tot stand te brengen (ondanks de lijfspreuk “life is too short for QRP” van een aantal prominente WAL leden)
QRP en SSB of CW is redelijk makkelijk op te tuigen in slechte omstandigheden en zoals reeds op de DARES mailserver vermeld, zijn digitale modes meer afhankelijk van mee te brengen PC apparatuur en stroombronnen.

Inmiddels was ook Leo, PA0ULT met caravan en XYL/QRP gearriveerd en toonde hij ons vol trots zijn nieuwe aankoop welke hij op Koninginnedag op de vrijmarkt in Vlissingen op de kop had getikt: een prachtige ex-army stalen koffer om de mobielset in te vervoeren. Zo te zien is het van Russische makelij en in ieder geval “amateur-proof”.

Een prachtige ex-army stalen koffer om de mobielset in te vervoeren.

Met de Diamond X5000 dualband antenne op ca. 3 meter hoogte (= 3 meter boven N.A.P.) en een eenvoudige dualband mobielset op een gelaccu maakte Leo verbindingen met het relais van o.a. de Amer.

De caravan van Leo, PA0ULT met op de voorgrond een Diamond X-200.

Omdat de temperatuur duidelijk minder was dan op zaterdag, hielden we het rond 17:00 voor gezien.

Als projecten staan nu nog op stapel:

In ieder geval weer voldoende stof om de velddag op 28 juni vol te maken.

Met dank aan alle medewerkers voor de ondersteuning en niet te vergeten de XYL’s die voor de catering zorgden in de vorm van warme soep, worstebroodjes en pizza (opgewarmd in de koekepan) en uiteraard enige versterkende spiritualië.