clubstation VERON
afdeling Walcheren

Nachtvossenjacht 14 maart 2015

Geslaagde nachtjacht op Walcheren

Zaterdagavond 14 maart was de voorjaarseditie van de nachtjacht op Walcheren.  Deze uitgestelde editie van najaar 2014 was meteen het eerste evenement om het nieuwe activiteitenseizoen in te luiden.

Omstreeks 19.30 uur waren de deelnemers aanwezig op de startlocatie bij het Klimavontuur (ZEP) te Middelburg. Het baken en de vos stonden inmiddels op hun uitgangsstelling gereed om te gaan uitzenden.
Gelukkig was er ook een CW contest aan de gang wat een extra moeilijkheid opleverde voor het goed afstemmen van de (wat brede) vossenjachtontvanger. Voor de zekerheid hadden de vos en het baken ook elkaar gepeild om te controleren of de signalen over een weer hoorbaar waren (en dat was zo)

Drie teams stonden klaar om te gaan vertrekken. De route verliep via de Sloebrug Vlissingen om uiteindelijk via drie opdrachten in Middelburg uit te komen aan de van Cittersweg in Arnemuiden. 

Zowel op de startlocatie als op de locatie in Arnemuiden moesten de peilteams een peiling maken naar het baken. Deze moest worden opgetekend op een kaart van Walcheren. Aan het einde zou worden gekeken welk team de beste peilingen had gemaakt, en welk team de minst verre kruispeiling had getekend. 


Deze laatste peiling in Arnemuiden maakte de peilteams onder het toeziend oog van het mobiele team. Deze bestond uit Louis PE1RNT & Michel PD4AVO.  Zij hadden veel voorpret want zij mochten de bekende Vervelende Vragen Lijst (VVL) uitdelen.  Een deel van de 28 vragen gingen net als voorgaande jaren over topografie, de wereld van de radioamateur en bijkomende onderwerpen. Hoofditem deze keer was de Zeelandbrug. De peilteams mochten ieder gokken op de hoogte, breedte, bouwjaar, type brug etc.

Het baken was deze avond Wouter PD1WL. Hij stond 300 meter buiten de bebouwde kom van Sint-Laurens.
De vos (het eindpunt) was deze avond Dan PA1FZH. Hier kon men ook warme dranken krijgen. Voor de eerst aangekomen teams was er koffie en thee en toen alle peilteams binnen waren kwam de heerlijke traditionele  soep tevoorschijn. Met dank aan Elna!

De locatie van de vos was echter niet zomaar te vinden. Vanuit de sporthal aan de van Cittersweg was bij een goede peiling een zuidwestelijk signaal te peilen. Twee teams gingen meteen die richting op, een ander team ging eerst naar het noorden toe . . . .

. . . . uiteindelijk aangekomen bij het Arnekanaal, gezocht in de weide omgeving, was er geen vos te vinden. Was het dan toch zo ? Blijkbaar wel. De vos moest in het gebied van Arnestein staan. Dus terugrijden via de A58 of de Kleverskerkeweg naar het industrieterrein, aan de zuidkant van het Arnekanaal. Daar eenmaal aangekomen was het op goed geluk, of toevallig de juiste weg volgen. Uiteindelijk bleek de vos aan het einde van de onverharde Waldammeweg te staan. Deze had daarvoor al voorpret want hij zag de peilteams om beurten al zoekende aan de verkeerde kant van het Arnekanaal (en vervolgens weer in hun auto met verwarming stappen!) Het leuke was dat Dan netjes de dag van tevoren aan de boerin de toestemming was gaan vragen en toen hij halverwege zijn uitleg was van hoe een radiopeling in zijn werk gaat, de boerin hem onderbrak met de woorden “ja maar dat weet ik wel, dat heet een vossenjacht”.

Met het binnenkomen van het laatste peilteam, het baken én het mobiele team was dit ook het moment om alle punten bij elkaar te tellen. Hoe meer goede antwoorden van de VVL, hoe korter de tijd tussen het startpunt en de locaties Arnemuiden en de vos, hoe minder het aantal minuten voor de eindtijd en eindstrijd!

In formulevorm:

Totaaltijd = Actuele rijtijd – (aantal goede vervelende antwoorden x 2 minuten) x  1 –  (afstand peiling – baken)

Dit keer lagen de eindtijden van groep 2 en 3 erg dicht bij elkaar (verschil van 2 minuten), maar bleken de kruispeilingen verschillend.  Zowel op het land als in het water bleek het signaal van het baken te horen.

De uiteindelijke uitslag:

1e plaats                                Groep 3 Karin PD0KM en Wijnand PA3HFJ


2e plaats                                Groep 2 Wendy PA10536 en Robert PA3GEO


3e plaats                                Groep 1 Rens PA1IJF, Ben PD1MRZ en Jens LA3NO

 

We willen zowel de organisatie alsook de deelnemers bedanken voor hun inzet want beiden zijn noodzakelijk voor het laten slagen van een vossenjacht.

Organisatie voorjaar 2015

Louis PE1RNT
Dan PA1FZH
Wouter PD1WL
Michel PD4AVO