clubstation VERON
afdeling Walcheren

Activering Flora & Fauna PAFF-0015

Door Robert, PA3GEO en Dan, PA1FZH

Buiten bezig zijn met eenvoudige apparatuur, buiten alle storingen, is een leuk deel van onze hobby. Vandaar dat we in het weekend vaak aan de rand van het Veerse Meer zijn te vinden. Ook een Summit on the Air activeren is erg leuk, maar helaas zijn die in Nederland op de vingers van één hand te tellen en liggen ze ook nog eens aan de andere kant van het land.
Gelukkig zijn er ook veel Flora & Fauna on the Air gebieden die makkelijk toegankelijk zijn en ook nog eens gewoon “om de hoek” liggen. Zo activeerden we eerder al PAFF-0080, de Kapelse en Yerseke Moer.
Een groot deel van het Oosterschelde gebied valt onder PAFF-0015, inclusief een stukje van de dijk net boven Rilland. Dus op vrijdag 15 juli werd koers gezet naar de dijk.
We hadden mazzel want de slagboom stond open en zodoende konden we de Landrover mee naar boven nemen.

     

De angst dat we, op de kruising Tarweplaat-Westgat, net naast het fietspad, in de weg zouden staan, bleek ongegrond te zijn; gedurende onze activatie kwam er welgeteld 1 wielrenner langs die niet eens omkeek naar het antennepark (en de Landrover).

Als portable opstelling gebruiken we:

Gedurende eerdere activaties (SOTA en FF) gebruikten we ieder een endfed met de voedingspunten naar elkaar en de antennes in elkaars verlengde. In deze configuratie was het mogelijk om samen op de zelfde band te werken (Robert op CW en Dan op SSB). Met de opstelling dit keer met een endfed en een vertical bleek de onderlinge beïnvloeding te groot en werkten we op gescheiden banden. Met QRP blijkt dat ook prima te lukken.

Na het opstellen van de antennes (minder dan een kwartier) en een bakje koffie, gingen we aan de slag en al snel stonden de eerste QSO's in het log. Een vermelding op het DX cluster werkt altijd in het voordeel.


We hebben niet de 44 vereiste verbindingen gehaald maar dat was ook niet onze opzet. Het idee was om PAFF-0015 in de lucht te brengen voor diegenen die daar belangstelling voor hadden. Combineer dat met een dagje gezellig buiten met QRP bezig zijn en een stukje off-road rijden met de Landrover Defender en de dag kan niet meer stuk.

Voor het overzicht:
PA3GEO (alles in CW): 10 qso’s op 40 meter, 6 qso’s op 30 meter, 8 qso’s op 20 meter en 4 qso’s op 17 meter
PA1FZH (alles in SSB): 14 qso's op 40 meter en 1 qso op 2 meter