clubstation VERON
afdeling Walcheren

SAQ op Oranjeplaat en in PI4VLI bunker

Het woord “tradities” wordt echt niet te pas en te onpas gebruikt op Walcheren. De “van Dale” is ook heel duidelijk wanneer deze term gebruikt mag worden:

tra·di·tie (de; v; meervoud: tradities)
1 oude gewoonte van een (grote) groep mensen

Voor het beluisteren van de oude Zweedse machinezender SAQ uit Grimeton is het woord traditie echter wel op zijn plaats. Tenslotte zendt de SAQ zender altijd uit in de zomer (op Alexanderson Day) en op “Christmas Eve” maar ook luisteren we al vele jaren met een (grote) groep amateurs naar deze antieke zender.

Zo ook op zondag 5 juli 2020.
Afgelopen week hadden we nog even gekeken of de sets met actieve antenne, converter en achterzet nog werkten. Zoals al eerder beschreven, zijn er talloze Non Directional Beacons op de lange golf die je prima als referentie kunt gebruiken.
Uit ervaring weten we dat het ontvangen van de LF signalen binnen de bebouwde kom niet altijd mogelijk is. Vandaar dat we er voor kiezen om op een verder weg gelegen locatie te gaan staan. Toevallig is Oranjeplaat zo'n afgelegen locatie.

Ondanks de windkracht 6 en de regen togen tegen 10:30 toch de volgende mensen waar naar Oranjeplaat:

Omdat het bij dit soort evenementen heel belangrijk is dat er een onafhankelijke commissie is die kijkt en hoort dat het goed is, kwamen PD4AVO en PD0RLX ook met een kritisch oor ter plaatse.

Het was opvallend dat er dit jaar weer meer achtergrondstoring was (S8 – S9) ondanks het feit dat er geen inverters bij stonden. Helaas rukt ook op Oranjeplaat de bebouwing op en stonden we vanwege de wind achter de bomen en op ca. 100 meter van de nieuw gebouwde huizen.


Maar uiteraard kwam SAQ (met een vermogen van iets meer dan QRP) ook dit keer om 11:00 weer prima door.
Was de seinsnelheid afgelopen keer al hoog, dit keer was het zowaar nog sneller. Zelfs de CW cracks hadden er moeite mee. De score van het opgenomen woord varieerde van 50 – 90% maar de strekking was duidelijk. Naast de standaard tekst werd er in de SAQ uitzending ook aandacht geschonken aan het Covid-19 virus.

Zoals wel vaker (eigenlijk altijd) gebeurt in dit soort gevallen, wordt dit soort gelegenheden afgesloten met koffie en iets zelfgemaakt lekkers. Dit keer had Elna een lekkere cake met verse aardbeien gemaakt. Om de onafhankelijke jury niet te beïnvloeden, is deze cake ook pas na de uitzending uitgeserveerd!

Maar de E van Experimenteel krijgt pas echt waarde als je zo'n experiment onder andere omstandigheden kunt reproduceren. Gelukkig houdt SAQ hier rekening mee, want om 14:00 was er weer een uitzending gepland.

Vandaar dat PA3HFJ de tweede uitzending vanaf het home QTH beluisterde, dit keer met de Icom IC7400 als achterzet. De locatie van PA3HFJ en PA2KM ligt wel erg gunstig (zowel radiotechnisch als pittoresk, in die volgorde).  Met S6 – S7 als achtergrond kwam SAQ ook hier prima door.

PA1FZH zocht het (hoe kan het ook anders) meer in de bunkersfeer. Een appje naar de bunkerbeheerder PB1WL gaf de mogelijkheid om de middaguitzending van SAQ vanuit de bunker van PI4VLI te beluisteren. De PA0RDT miniwhip werd met 2 stuks T-fix kabelbinder (in de volksmond de “Jan-Willempies” ) op de ladder naar het dak van de bunker gezet. Helaas hadden we ook in de bunker een achtergrondruis van S8. Afzetten van de LED verlichting en het aggregaat maakte niets uit. De set, converter en antenne werden uit een 12 V gelaccu gevoed.
Maar ook hier kwam de boodschap van SAQ prima binnen, waarvan PB1WL en LA3NO de onafhankelijke getuigen waren (zonder cake maar met cola).

Later bleek dat in Middelburg Zuid de ontvangst niet was gelukt.

Wat hebben deze experimenten opgeleverd:

73 namens de SAQ beluisteraars,

 

Dan, PA1FZH