clubstation VERON
afdeling Walcheren

SOTA Sint Pietersberg PA/PA-003

Tijdens een mooie  zondagmiddag aan het Veerse Meer op onze bekende locatie Oranjeplaat werd door Dan, PA1FZH en Robert, PA3GEO wat gespeeld met de door Robert nieuw aangeschafte Yaesu FT-817. Dit is een makkelijk setje voor portable gebruik zei ik tegen Dan. Met een output van 5 Watt CW ideaal voor QRP werk.
Wat zou het leuk zijn om eens ergens /P te werken in een omgeving met natuur en rust. Geen QRM en signaal meter die niet uit de hoek komt. Zou het niet leuk zijn om vanaf een berg te zenden?

In het verleden hadden Rens, PA1IJF en Dan, PA1FZH al een paar bergen geactiveerd in het SOTA programma. SOTA staat voor Summits On The Air. Een spontane reactie van Dan was “GAAF” dat gaan we doen.

Eerst moest mijn setup helemaal in orde komen, immers ik had nog geen antenne en goede kleine accu.
Zoals iedereen die Dan kent ging hij meteen aan de knutsel om een End Fed antenne met balun voor mij in elkaar te steken. Bij een bedrijf wat accu’s verkoopt een mooi 12 volt compact exemplaar gekocht met een capaciteit van 12 Ah. Uiteraard werden aan de accu en het voedingssnoer van de FT-817 degelijke pp30 connectors gezet.
Een lange hengel als antenne mast had ik eens bij Wimo gekocht tijdens een HAM-radio beurs in Friedrichshafen.

Op een zondag in de zomer hebben we bij Borsele aan de Westerschelde een uitgebreide test gedaan. De antennes werkte prima en de KX3 +FT-817 werkte prima.
Afgesproken werd dat we in de herfstvakantie de Sint Pietersberg (SOTA PA/PA-003) zouden gaan beklimmen.

Op 15 oktober 2019 was het dan zover. Om 8:30 uur kwam er een Landrover Defender de straat in rijden. Geweldig om met deze auto van Dan naar Limburg te rijden.
Toch rare lui die LARO rijders….. Komen ze iemand tegen die ook in dat type auto rijd dan gaan ze zwaaien.
Ook was het lunch pakket voor mij al klaar gemaakt door Elna (XYL van Dan).  Hiervoor uiteraard mijn dank.

Na een rustige rit door België met 90 km per uur kwamen we bij de berg in Maastricht aan. Nog zelfs een heel klein stukje offroad rijden en we konden parkeren.
We hadden allebei een rugzak bij ons met de radiospullen. Na 25 minuten lopen, zweten en bergje op kwamen we op de top aan; het was ons gelukt om op tijd boven te komen.
Na een bak koffie drinken en wat eten zijn we de antennes gaan opzetten en de sets een plekje op de houten bank gaan geven.
Inmiddels ging het flink door regenen en was het noodzakelijk om het blauwe zeil over de apparatuur te spannen.

PA1FZH werkte in LSB (5W uit de Elecraft KX3) en ondergetekende werkte in CW (5W uit de Yaesu FT-817). Het mooie was dat we gelijktijdig op 40 meter konden werken zonder elkaar te storen. De beide End Fed antennes stonden in elkaars verlengde en de voedingspunten lagen 2 meter uit elkaar
Op 40m ging het helaas niet naar Zeeland en ook Piet, PA0CWF  in Groesbeek hoorde mijn CW niet op 7.034 mHz. Wel hoorde Piet de tegenstations die mij werkte.
Door Dan werd snel een 1:9 balun en antenne voor 80m opgezet en hiermee lukte het net om Karin, PA2KM en Wijnand, PA3HFJte werken.
Later lukte het wel met zeer sterke signalen Frans, PA0INA te werken in zowel CW als SSB op 40m. Het was dus mogelijk Goes te werken met 59+25db
We hadden behoorlijk respons uit verschillende Europese landen. In SSB zijn 19 verbindingen gemaakt en in CW waren het er 16.
Na een paar uur besloten we om in te pakken en (doorweekt) de weg terug aan te vangen.

Met een zeer tevreden gevoel reden we terug naar Rilland alwaar we nog een beetje WAT tarief gedronken hebben op deze zeer leuke activiteit.
Heel erg bedankt iedereen voor de verbinding of voor het uitluisteren.
Ook uiteraard TNX aan Dan voor de rit en SOTA trip.

Klik hier voor de foto's.

73 Robert, PA3GEO