clubstation VERON
afdeling Walcheren

Time Challenge Hike 2011

Middelburg, 14 april 2011


Alhoewel de titel voor het verslag dit jaar eigenlijk “feestje” zou moeten zijn, zou een titel als “flexibiliteit” meer op zijn plaats. Voor DARES zeeland is het namelijk de 5e maal dat wij meedoen met de Time Challenge Hike. Doch de geplande inzet van de DARES deelnemers verliep iets anders dan het draaiboek in eerste instantie aangaf. Hierover later meer.
Vrijdagmiddag om 5 uur was de eerste briefing gepland. Vrijwel iedereen was op tijd aangekomen op de overnachting locatie op post 3.
Ieder jaar mogen we nieuwe deelnemers ontmoeten. DARES deelnemers van andere DARES regio’s die de oefening van de TCH van dichtbij willen meemaken. We zijn hier heel blij mee. We maken de planning zo dat minder of niet geoefende deelnemers samen met geoefende deelnemers de oefening draaien.
De briefing was ruim op tijd gepland voor de aanvang van de TCH om 19.00 uur. Na de briefing had iedereen gelegenheid om de tent op te zetten, de DRCC in te richten, nog even te (gaan) eten en te vertrekken naar de postlocaties voor vrijdagavond.

De deelnemers

Dit jaar was de DRCC gelokaliseerd op minicamping “Wilgenweide” in Molenschot. Een prachtige locatie in een mooie omgeving ten zuiden van de A58. De TCH heeft een onderkomen gevonden in de vorm van een gedeelte van de kassen van een tuinderij. Dat gedeelte van de boogkassen welke door ons gebruikt konden worden, was voorzien van 230V aansluiting en zelfs verlichting. De radio- apparatuur en de koffie pergulator werden als eerste werkend opgeleverd. Er bleek zelfs een opening te zijn in de plastic overkapping om de coax van de antenne door te voeren. De DRCC onder de call PI9DZ was heel snel operationeel met een minimum aan inspanningen. De administratie lag klaar bij de set en het planbord werd ingevuld. De juiste mensen op de juiste plaats. Precies zoals de planning het aangaf.
Ten behoeve van de TCH organisatie hebben we aangeboden om op de DRCC de tijdregistratie bij te houden op een PC. Hierdoor was er direct overzicht welke teams op tijd liepen en welke teams er tijdoverschrijding hadden. Dit bleek een gouden greep te zijn. De informatie werd direct door gestuurd aan de TCH crew, die vervolgens de lopende teams bijstuurden die buiten het tijdschema waren geraakt. Zo ging de TCH versie 2011 van start.
We hebben bewust gekozen voor een DRCC met één operator, 2 administrateurs, een DARES liaison en een inzetleider. De TCH crew heeft ervoor gekozen om, net als vorig jaar, dicht bij het spel aanwezig te zijn. Om toch te kunnen communiceren met de TCH crew hebben wij een mobiel DARES team ingezet. Ook hebben we bewust gekozen voor een actieve aflossing van de DRCC bemanning. Dit heeft als functie dat iedereen de gelegenheid geeft op een DRCC te laten werken en dat de vermoeidheid niet toeslaat. Het werk moet correct en geconcentreerd gebeuren. Het verloop van de oefening op vrijdagavond gaf eigenlijk geen problemen.
Onder een mooie zonsondergang en het opkomen van de maan en heldere sterren liepen de scouts vanaf station Gilze Rijen naar de overnachtingspost. Rond middernacht kwam iedereen aan en werd er op zijn Brabants gezellig nagepraat onder het genot van versgebakken frikandellen.
Als organisator heb je het ook best druk. Dankzij 2 ook hongerige collega amateurs werd om 23.00 uur een smakelijke pizza meester gemaakt. Frank en ik hadden de planning voor zaterdag aangepast.
Rond 02.00 uur ronden wij de eerste avond af en gingen we naar bed.

Frank, PE1EWR smeert de broodjes

Zaterdagmorgen waren de scouts al voor half 8 op. In de keuken was de kookstaf al bezig met het bakken van tientallen eieren. Niets is beter dan van start te gaan met een goed gevulde maag.
Vandaag waren John G8YDC en Beatrice G6AJF per trein onderweg naar de TCH. Zij stonden om 08.00 uur gereed op het station van Gilze Rijen. Prima op tijd voor de briefing van zaterdagmorgen.

Tijdens de briefing werd de postbezetting doorgegeven zodanig dat een onervaren operator gekoppeld zou worden aan een ervaren DARES operator.

De inzet van DARES werd gadegeslagen door ons monitoringteam onder leiding van Michel PD4AVO.
Vincent zorgde voor de fotografische ondersteuning.

Voor de tweede dag van de TCH2011 hadden we voor gekozen de DRCC separaat van de veldposten op te stellen. Normaal staat de DRCC2 op de eindpost in Oudenbosch. Dit zou absoluut niet efficiënt zijn geweest voor de aflossing van de DRCC gezien de uitgestrektheid van de route.
De DRCC was opgesteld op minicamping “Breedschots Akkertje” net buiten Rijsbergen.
Will PE1OPM was direct van huis uit naar toe gereden voor het installeren van de DRCC2. Frank als liaison en ik als inzetleider zouden ons later die morgen ook op de DRCC2 zijn.
Tot zover was er nog niets aan de hand.

Bij aankomst van Frank en mij op de DRCC2 bleek dat een 3 tal deelnemers, welke zich wel hadden opgegeven, zonder kennisgeving afwezig waren.
Dit had bijna desastreuze gevolgen voor de inzet van DARES voor de TCH2011.
Het gevolg was dat de planning, nog geen 2 uur oud, alweer moest worden aangepast. Op dat moment kwam de inventiviteit van de inzetleiding en de flexibiliteit van de DARES deelnemers goed van pas. Veldpostteams werden heringedeeld en zo goed mogelijk van post naar post gestuurd.
Het gevolg was ook dat we de ingeplande extra checkpoints niet konden gebruiken.
Op de DRCC2 werd de bemanning bijna iedere 3 uur gewisseld.

Post 3. Beatrice in een echte Engels auto

 

Post 5. De PD4AVO

 

Post 6a. LaRo pulling

Post 5 was de lunchpost bij een bruggetje voor fietsers en wandelaars. Het was onduidelijk of de post van het westen of vanuit het oosten bereikbaar was. Leermoment!!

Op post 4 werden materiaal en rugzakken achtergelaten van een team welke uit was gevallen. Aan DARES werd gevraagd deze op post 6a af te geven. Normaal is dit geen werk voor DARES. Na enige discussie werden de spullen toch in de auto geladen en richting post 6a gereden bij Effen. Ondertussen was Hugo onderweg van de DRCC2 naar post 6a voor het onderdeel LaRo trekken. Het thema was immers “Safari”. Na het LaRo trekken werden de scouts per busje vervoerd naar post 6b in de buurt van Seppe. De LaRo met de spullen werd ondertussen door de DRCC doorgestuurd naar post 6b. Na ruim een uur bleek dat er een verschil was tussen post 6b voor DARES en post 6b voor de scouts. Hierdoor ging het materiaal niet door naar de plek van bestemming en de communicatie bleef achter. En daarmee ook de tijdregistratie.
De DRCC stuurde een mobiel team naar checkpoint 3 tussen post 6 en 7 voor de opvang van de lopende scouts. Toen het team van Post 6b naar de afzetplek werden gedirigeerd, waren alle scouts lopend onderweg naar post 7.

De posten 7 en 8 werden volgens de planning bezocht. Nadat de TCH crew was gebeld, bleek dat de scouts 900 meter naar het westen waren afgezet aan dezelfde straat.
De TCH2011 liep aan zijn eind en alle teams verzamelden zich op de eindpost bij het clubhonk van scouting Oudenbosch.
Rond 18.00 uur werd door de TCH crew besloten om de hike te eindigen om 18.30 uur.
Alle nog lopende scouts werden naar de Oudenbosch gestuurd en alle DARES posten werden geïnformeerd. Om 18.30 uur beëindigde PI9DZ de oefening en gaf de frequentie weer vrij.

De DRCC was op zaterdag te gast bij minicamping “Breedschots Akkertje” in Rijsbergen.
We zijn hartelijk ontvangen en de voorzieningen waren perfect. We konden de mast vrij plaatsen en gebruik maken van toilet en de 230V aansluiting. Na het afsluiten van de oefening hebben we ons onderkomen schoon en opgeruimd achtergelaten.
Frank en ik wilden afrekenen voor het gebruik van het leslokaaltje, maar dat vond de eigenaresse geen goed idee. Zij vond dat we nog maar eens terug moesten komen met de radioamateurs!!
We konden niets beloven, maar het was zeker niet tegen dovemansoren gezegd.
Nogmaals: Hartelijk dank voor de gastvrijheid op het “Breedschots Akkertje”.

Jeroen, Beatrice, Frank en ik trokken rond kwart voor 7 de deur achter ons dicht op weg naar Oudenbosch voor de evaluatie van onze oefening.
Dat bleek toch nog een half uurtje rijden te zijn. We hebben bijna een uur nagepraat. Er zijn veel positieve punten en enkele leerpunten voor komend jaar genoteerd. Deze zullen zeker worden verwerkt bij een volgende oefening van DARES zeeland in samenwerking met scouting Oudenbosch.
Voor de nieuwe deelnemers was het een leerzame en nuttige oefening.
Als afsluiting had ik voor iedere deelnemer nog een aandenken aan onze 5e TCH-DARES oefening.
Vooraf had ik het DARES kernteam gevraagd hoe zij dachten over een thermomok met een jubileumsticker. Frank dacht eerder aan een muts met opgeborduurd DARES logo.
Snel had ik het prototype van de muts gevonden en deze als eerst aan Frank overhandigd.

De jubileum bekers

 

Frank, PE1EWRzo trots als een pauw

Na afloop waren er nog stukjes vlees op de barbecue die we lekker hebben opgepeuzeld. Het begon al flink te schemeren toen de prijs aan de scouts werden uitgereikt. Tegen half tien hebben we de TCH crew bedankt en zijn we huiswaarts gegaan.

We kregen nog bezoek van Stephanie PD1SHE en Jan PD0MRD. Ze hebben kunnen proeven van de oefening en we hopen dat zij er komend jaar ook bij zullen zijn.
Iedereen bedankt voor zijn of haar bijdrage aan de DARES oefening en speciaal de mensen die voor de eerste maal hebben meegedraaid: Guus PE1PLM, Bert PB0P, Roel PD0RPD, en Robert NL13556.

Feitjes van een interessant TCH2011 weekend:

Graag tot een volgende keer.

73 PA1IJF
Rens Joziasse, inzetleider en OTO
DARES R19