Antennemeetdagen
Op het gevaar af dat de oplettende lezer denkt dat alles wat de afdeling Walcheren organiseert,
zijn ontstaan heeft in de vorige eeuw, volgt hierbij toch een kort overzicht van het ontstaan van de Antennemeetdag.
In 1993 schafte één van de leden van de afdeling Walcheren een portable legerantennemast van 9 meter aan.
Nu dient zo’n mast uiteraard niet om werkeloos in de schuur te liggen, maar is het primaire doel om de mast mee te nemen naar een buitengelegenheid
(met een vrije hoogte van meer dan 9 meter), hier antennes in te monteren en vervolgens ook nog een paar verbindingen te maken.
In 1993 en 1994 werkte het dan ook volgens bovenstaande manier. Het onderkomen was in die tijd nog een eenvoudige tent, voeding kwam (ook toen al) uit de gel-accu’s.
In 1995 echter, ontstond de behoefte om een aantal antennes met elkaar te vergelijken. Wat was nu makkelijker dan de portable mast (inmiddels waren er al twee gelijke masten), accu’s, een zender en een SWR meter mee te nemen naar een locatie met voldoende ruimte. Tel daarbij de wens voor lekker weer en de Antennemeetdag aan het recreatieterrein “de Piet” in één van de laatste weekenden van Augustus was geboren.
Na de eerste keer bleek de Antennemeetdag in een behoefte te voorzien en in de volgende jaren kwamen er steeds meer leden met zelfbouw antennes. Ook werd de Antennemeetdag “ontdekt” door de diverse (X)YL’s en QRP’s als een gezellige dag aan het Veerse Meer.
Met het verstrijken van de jaren werd het Antennemeetteam uitgebreid met Cor, “B.A.”PTQ en Rens “Face” IJF en werd de aanpak steeds professioneler.
Heden ten dage heeft het Antennemeetteam uiteraard de kennis en de apparatuur van het WALCHEREN A(ntenne)-Team ter beschikking en is de meetmethode als volgt:
- Op de te meten golflengte word een bakenzender ingesteld met een klein vermogen Deze zender wordt op ca. 100 meter afstand van de te meten antenne opgesteld
- In de meetmast wordt een referentie dipool opgehangen
- Op een ontvanger wordt met behulp van een geijkte verzwakker de S-meter afgeregeld op precies S9
- De referentie dipool wordt vervangen door de te meten antenne
- De geijkte verzwakker wordt weer zodanig afgeregeld dat de S-meter van de ontvanger wederom op S9 staat
- Het verschil tussen de beide verzwakkerstanden geeft de versterking ten opzichte van de dipoolantenne
- Op dezelfde manier kan de voor – achter verhouding worden bepaald
- Met behulp van de antenne analysers van Autec Research en MFJ (tnx PA3BKZ) kunnen naast de SWR zaken als impedantie, L en C worden bepaald