clubstation VERON
afdeling Walcheren

De grootste seinsleutel van Nederland

(een seinsleutel met een missie…)

 

Hoe het allemaal begon….
In het vroege voorjaar van 2013 kregen we de mogelijkheid om een stand te krijgen bij het SAIL Vlissingen evenement. Een mooie gelegenheid om de radiohobby te promoten bij het publiek. Tijdens de voorbespreking kwam ter tafel welke promotiematerialen we wilden neerzetten in de stand en wat de publiekstrekker zou kunnen zijn.
Zo kreeg ik idee om een grotere versie te maken van mijn KENT seinsleutel.


Om de snelheid in het proces te houden besloot ik de grote sleutel niet van messing te laten maken maar van vurenhout. Ikzelf heb de afwerking voor mijn rekening genomen. Dit gedeelte zat constructief snel in elkaar. Maar nu de grote zwarte knop nog. De knop uit een massief stuk hout draaien was geen optie. Het gewicht van de knop zou veel te zwaar worden voor de veer die de arm in balans moet houden. De plaatselijke rommelmarkt bood uitkomst.  Daar vond ik een kunststof schaaltje met een mooi gevormd voetje. Dit bleek zeer geschikt voor de zwarte knop.  Zo werd de knop gevormd samen met twee schijven MDF. Na het samenlijmen volgden dagen van schuren- gronden-schuren-gronden-schuren-lakken-schuren-lakken en kreeg de knop zijn juiste vorm. Nu nog de trekveer op spanning brengen en de grootste seinsleutel van Nederland was constructief gereed.

De basis van de sleutel heeft een afmeting van 80x26cm en de grote zwarte knop heeft een doorsnede van 20cm.
Het aanbrengen van de contacten en de bedrading was nog een hoofdstuk apart.
Ook hiervoor werd er weer een zoektocht gestart voor de juiste materialen.
De contactvlakken heb ik gevonden in een bouwmarkt, de contactpunt op het werk en de  aansluitklemmen kwamen van een bevriende collega amateur. De stelbout (M20) heb ik afgeschuurd tot een ronde knop en een halve moer verzonken in de arm van de seinsleutel. De bedrading is verzonken in het hout weggewerkt.
En men weet: “Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten.”

De sleutel was net op tijd klaar voor het SAIL Vlissingen evenement. Tijdens de SAIL hadden we een gezellige aanloop in onze stand. Ook kwamen de mensen langs die even daarvoor het station PA6SAIL hadden gehoord of gewerkt. De seinsleutel had grote aantrekkingskracht op de bezoekers en zeker de jeugd. Om de morsevaardigheid van de jeugd te testen had ik een kort spel in elkaar gezet. Naast de seinsleutel lag een papier met het morse alfabet. Na een kleine uitleg over morse waren zij in staat hun naam te seinen met de grootste seinsleutel van Nederland. Dit werd beloond met een heus certificaat dat op naam werd uitgeschreven.

We kregen ook bezoek van het bestuur van de Stichting Behoud van de AMS ms Bernisse. Zij waren met de ms Bernisse ook te gast op het SAIL evenement. Zeer enthousiast waren zij over de VERON/VRZA stand en de grootste seinsleutel van Nederland. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd.

Promotie tijdens de Dag voor de Radio Amateur.


Om de sleutel (en haar missie) te promoten heb ik een standje mogen bemannen tijdens de DvdRA op de zelfbouwtentoon-stelling. Honderden mensen hebben de grootste seinsleutel van Nederland gezien en ik heb vele calls voorbij horen komen van amateurs die hun naam ermee hebben geseind. Vele glimlachen waren te zien en veel lovende woorden en thumbs up’s. Tientallen malen is de sleutel op de foto gezet. Naast de calls waren er vele gesprekken en mooie verhalen. Dit was een heel mooie positieve ervaring. Voor meer informatie zie [1] en [2].

De missie.
En zo is het balletje beginnen te rollen.
Het zou jammer zijn als de seinsleutel in een grote doos verdwijnt tot ons volgende afdelingsevenement. Beter zou het zijn als andere VERON/ VRZA afdelingen de sleutel kunnen inzetten voor de promotie van de radiohobby. Ik heb de afgelopen  jaargang van Electron eens doorgenomen en tel zeker 15 evenementen die door de afdelingen worden georganiseerd.
Ik wil de sleutel beschikbaar stellen voor andere VERON/ VRZA afdelingen. Voor het gebruik van de seinsleutel vraag ik een kleine vergoeding.


 

Walk for Sophia
Nu weet ik dat Erik, PD7M en Wino, PA0ABM zich inzetten voor een  goed doel, nl. het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Als ondersteuner van de lopers doen zij mee aan de “Walk for Sophia” sponsorloop [3] van

Parijs naar Rotterdam. Zij zijn daar 5 volle dagen voor in touw en halen daar veel geld mee op.
Ik op mijn beurt wil de stichting “Walk for Sophia” steunen door jaarlijks de helft van de vergoeding te schenken aan dit goede doel.


 

 

En zo vallen alle puzzelstukjes in elkaar.
De grootste seinsleutel van Nederland te zien in heel het land als promotie van de radiohobby waarmee ook een goed doel wordt gesteund.

Wilt u als VERON of VRZA afdeling de “Grootste seinsleutel van Nederland” gebruiken voor uw afdelingsevenement, neem dan contact op met mij voor een reservering.

Rens Joziasse, PA1IJF.
Email pa1ijf@veron.nl

 

Verder info kunt u vinden op:
[1]          http://www.youtube.com/  even zoeken op GROOTSTE SEINSLEUTEL

[2]          http://www.walkforsophia.nl/  het goede werk van o.a. Wino en Erik