clubstation VERON
afdeling Walcheren

Herdenkingsstation PA60WNR

Herdenkingsstation PA60WNR te gast in het watersnoodmuseum te Ouwerkerk.
Na weken van voorbereiding was het tijd om op zaterdag 2 februari 2013 het speciale herdenkingsstation PA60WNR in de lucht te brengen.
Voorafgaande aan de dag was één artikel geplaatst in het blad Electron omdat we het kleinschalig wilden houden.
We waren die dag te gast in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Peter, PA0MS zendamateur en contactpersoon van het WNR museum, liet ons binnen.

Cor, PE1PTQ, Menno, PD1ML en Rens, PA1IJF waren 's morgens om 08:00 uur aanwezig om de mast met draadantennes op te zetten. Het weer was guur en het zonnetje was ook nog niet op. De plaats waar de mast was gepland bleek 10 cm onder water te staan. Het werken met alles wat koud én nat is valt vies tegen.
Normaal is het opzetten van een 9 mtr mast een peulenschil, nu hadden we voor mijn gevoel toch extra tijd nodig om de antennes omhoog te brengen. Het gevolg was ook dat er aan onze schoenen minimaal een halve kilo aan modder bleef plakken. Later op de dag zouden we er op aan worden gesproken waarom we als gastheer toch op onze sokken rondliepen.

Even na half negen kwam de eerste ploeg operators aan. Netjes in het pak. Adri, PA3BWS en Kees, PA2CHM konden direct doorlopen naar de verwarmde ruimte aan het einde van caisson 1. Even later werden de 2 rollen coax door de nooddeur naar binnen gerold. Kees en Adri konden binnen de opstelling van PA60WNR klaarmaken, terwijl buiten met verkleumde handen de antennes op hoogte werden gebracht. Het was na 9 uur dat PA60WNR operationeel was.

Dat er vanuit het land een grote belangstelling zou zijn had in de wandelgangen al vernomen, maar dat PA60WNR ruim vóór 09:00
uur al zou worden aangeroepen,
had ik niet kunnen verzinnen.
Kees, PA2CHM nam kanaal 3700 voor zijn rekening en Adri,
PA3BWS bedwong de CW pile-up
op 7 MHz op gedisciplineerde wijze.
We zouden niet volgens contest
stijl gaan werken, maar het vraag overtrof het aanbod en we waren gedwongen meer vaart achter de QSO’s te zetten. Omdat we niet
split werkten was het geconcentreerd luisteren. Er zijn altijd mensen die tijdens een QSO menen hun roepnaam te moeten geven. Dankzij de bekwaamheid van het koppel werd PA60WNR in menig logboek genoteerd.
Rond de middag werden Kees en Adri afgelost door Erik, PD7M en Robert, PA3GEO. Sets werden gewisseld en de aanroep werd gedaan. Direct bleek dat beide sets storing ondervonden van de ander.
Hier hadden we wel in voorzien door 80m en 40m bandfilters te gebruiken van de afd. Vlissingen. Dit bleek geen enkel resultaat te hebben.
 
Vanaf dat moment was het alleen mogelijk om 1 van de 2 banden te gebruiken. We hadden 40m SSB hard nodig om ook de novice stations te kunnen beantwoorden. Als onze technische know-how zijn in de waagschaal gegooid om het probleem ter plekke op te lossen. Zelfs de 40m antenne is verplaatst om toch maar op 2 banden tegelijk te kunnen werken. Helaas, dit mocht niet baten, de storing kwam van binnenuit.


  Halverwege de middag werd   Robert afgelost door Cor,   PE1PTQ. De onderlinge storing   bleef.
  We hebben tot het einde van de   middag met slechts 1 set kunnen   werken. Het enthousiasme van de   operators was er niet minder om.
  Ik ben er zeker van dat de   operating practice van enkelen   sterk is verbeterd.
  Even na half 5 was het tijd om de   frequentie weer vrij te geven.   PA60WNR ging QRT. We hebben   iedereen bedankt voor zijn en haar   belangstelling voor het herdenkingsstation. Ook nu bleef PA60WNR nog aangeroepen worden. Het duurde nog even voordat alle stemmen waren verstomd.

Een half uur later waren binnen én buiten alles spullen opgeruimd. We bedankten onze gastheer Peter uitbundig.  We hebben er een goede herinnering aan over gehouden.


Belangstelling in het museum.
Op 2 februari 2013 was het WNR museum vrij toegankelijk voor het publiek. Zo hebben de voorbijgangers ook kennis kunnen maken het de radiohobby. De ruimte hadden we volgehangen met tekstbordjes en foto’s van radiozendamateurisme en de ramp. Het gebeurde dan ook dat er vragen werden gesteld en een praatje werd gemaakt. Wat altijd leuk is om de jeugd erbij te betrekken.
We werden onder andere ook verrast door het bezoek van collega amateurs. Henk, PA3Z en Ineke, PA3FTX kwamen ook langs, terwijl ze zelf ook een klein herdenkings ”station” hadden verzorgd in Nieuw Vossemeer.

 


Het herdenkingsstation PA60WNR was samen met DRCO te gast in het WNR museum.

DRCO staat voor Delta Radio Communicatie Ondersteuning. DRCO is een indirect voortvloeisel van de inzet van de radioamateurs in 1953. Sinds 2004 zijn de radiozendamateurs georganiseerd en kunnen worden ingezet. In de deltaregio zijn zij een partner van de VeiligheidsRegio Zeeland en worden gealarmeerd bij rampen en calamiteiten.
DRCO had zijn demonstratiewaar uitgestald op 2 tafels. De grote DRCO banner hing overduidelijk aan de lange wand.

 

Belangstelling door de media.
Ook kregen we bezoek van Eric van Holm, reporter van Omroep Zeeland. Eric was een jaar terug al eens langs geweest bij mij thuis. En hij bleek erg geïnteresseerd. Zijn bezoek nu bij PA60WNR was een logisch vervolg van mijn verhaal van afgelopen jaar. Dit resulteerde in een radio- én een televisie interview. Beide zijn te vinden via het internet.
Het interview mengt de radiohobby samen met de inzet door radiozendamateurs bij rampen en calamiteiten.


Tekstvak: Hier komt de foto die ook hebt geplaatst onderaan op de DRCO website. Omroep Zeeland staat gebukt over de PA60WNR tafel voor geluid- en video-opnamen.  afm. 7,5 x 10 cm  Dank.
Namens DRCO en de operators van PA60WNR danken het watersnoodmuseum voor haar gastvrijheid. Peter en Lianne
hebben ervoor gezorgd dat het ons aan niets ontbrak die dag.
We hopen nog eens terug te komen.
Ook danken we iedereen die contact heeft gehad met PA60WNR of naar de uitzending
op 80m of 40m met belangstelling heeft geluisterd.
Ook dank ik Omroep Zeeland voor het fijne contact en de mooie reportage voor radio en TV.
Als laatste dank ik iedereen die zich heeft ingezet als operator.

 

 

 

 

Beeldverslag: http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-02-02/359277/publieksdag-bij-watersnoodmuseum-ouwerkerk

Radioverslag: http://www.omroepzeeland.nl/audio/2013-02-02/359451/zendamateurs

DRCO:  http://www.drco.nl/

Watersnoodmuseum: http://watersnoodmuseum.alleuitjes.nl/

Foto's

 

Rens Joziasse, PA1IJF