clubstation VERON
afdeling Walcheren

Dr. DX quiz door Wino, PA0ABM

Op woensdag 11 mei 2005 hield de afdeling Walcheren weer haar maandelijkse bijeenkomst.

Hoewel Wino, PA0ABM, verhuist is naar helemaal buiten de provincie, hadden we hem bereid gevonden om ook dit jaar de befaamde Dr. DX quiz te verzorgen.

Het is niet leuk om alle vragen hier op de site te zetten omdat Wino de quiz ook voor andere afdelingen houdt, maar zelfs na een week met het Vademecum onder je kussen en een complete jaargang Electron aan de ontbijttafel iedere morgen, was je nog niet goed voorbereid. Wino had zoals gewoonlijk de quiz weer prima voorbereid. Alleen als je echt ieder dag de banden afstroopt, het Vademecum van buiten leert, Electron spelt en je abonneert op alle DX nieuwbrieven, maakte je een kans. Wie weet er bijvoorbeeld hoeveel boten VP2VB heeft versleten?

Van de 15 vragen waren er een aantal mensen die er 9 goed hadden, maar er was er maar één die er 10 goed had, en dat was Frank, PE1EWR. Uit handen van de voorzitter ontving hij het "WAL kado van het jaar"; een digitale universeelmeter voor op velddagen.

Na de Dr. DX quiz had Wino de traditionele film over een DX expeditie. Deze keer kwam de expeditie A52A naar Bhutan in het jaar 2000 aan bod.

Dit was weer eens een geheel andere expeditie dan de vorige expedities, waar je meestal met een variant van het FZH statusjacht ergens in "the middle of nowhere" met een paar ton aan materiaal gedropt wordt. De paar ton materiaal bleven hetzelfde, maar daar hield de gelijkenis dan ook op. Bhutan ligt tussen Tibet en India, aan de zuidkant van de Himalaya. Een expeditie daar naar toe is heel wat anders dan naar de Zuid Pool, maar daarom niet minder interessant en als DXCC entity is Bhutan zeer gewild.

Met bewondering heeft het WAT (Walcheren Antenne Team) zitten kijken naar de verrichtingen van het BAT (Bhutan Antenne Team) met het opzetten van een Titan vertical voor 80 meter. Onder leiding van Bob "Hannibal" UEE lukte het om 20 meter aluminium pijp rechtop te zetten naast het hotel. Hierbij werd trouwens evenals bij het WAT de kist met handige hebbedingetjes (in dit geval een grote ijzerzaag) zeer veelvuldig geraadpleegd.

Gelijk de firma Biereco, werd onder leiding van W0GJ het plaatselijke Pine Wood Hotel redelijk verbouwd om in de hotelkamers de 7 stuks Icom IC-756 PRO sets te huisvesten en evenals tijdens een WAL velddag, maakte de eigenaresse van het hotel hier totaal geen punt van. Naast de HF sets waren er uiteraard ook de PC's om op te loggen en alle andere randapparatuur. In totaal werden in 10 dagen 82.000 QSO's gemaakt (waarvan bijna de helft in SSB), net iets meer dan op een gemiddelde dag op Oranjeplaat! De hoofdmoot lag in de 15 meter band.

Uiteraard had Wino zelf de expeditie op 5 banden in CW gewerkt, maar ook Jo, PA3GNO, staat 5 x in het log.

De afdeling Walcheren wil bij deze Wino hartelijk danken voor de interssante quiz en film.

De onderstaande gravures van de hand van Robert, PA3GEO, geven voor de thuisblijvers een goed beeld van wat ze hebben gemist.

 

Frank, PE1EWR winnaar van de dr. DX quiz 2005     Wino, PA0ABM als dr. DX met op de voorgrond een vertwijfeld kijkend WAT lid naar de haast onmogelijke vragenlijst.