clubstation VERON
afdeling Walcheren

Open monumentendag 2007

Zoals al aangekondigd was in o.a. de Delta Loep, is vorig jaar (als wederom een tertiaire arbeidsvoorwaarde) de kleine schuilbunker van de voormalige Bescherming Bevolking op Westenschouwen ter beschikking gesteld van DARES Walcheren en Noord Beveland.
Het doel voor DARES is om de bunker in te zetten voor radio-ondersteuning tijdens oefeningen en mogelijke inzetten.
Met een hoogte van 25 meter boven NAP, een naastliggende toren op 40 meter boven NAP en de aanwezigheid van 230 Volt, is deze bunker zeker goed in te zetten.
 
Voor de belangstellende radioamateurs was er op 26 november 2006 al een “open dag” geweest en veel mensen uit de regio hebben hier ook gebruik van gemaakt.
Voor het “grote publiek” echter, was de bunker nog steeds een mysterie. Een goede reden dus om de bunker gedurende de Nationale Open Monumentendag 2007 open te stellen. Met wat reclame op onder andere de website van de open monumentendag (www.openmonumentendag.nl)  de Delta loep, de BB site ( www.ncbb.nl) en het huis-aan-huis blad op Schouwen waren de voorbereidingen al bijna klaar en zoals een oud (en niet alleen Walchers) spreekwoord luidt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Dankzij een goede verhouding met de boswachter, mochten op zaterdag 8 september j.l. alle terreinwagens van het Walcheren Antenne Team voor één keer doorrijden over het 1,5 km lange betonpad. Gezien de hoeveelheid mee te nemen materiaal voor die dag, geen overbodige luxe.
Adverteren doet begeren en de FZH-VC droeg daaraan zijn steentje bij.

Naast een uitleg over het ontstaan van de ABC dienst van de voormalige Bescherming Bevolking werd er aandacht geschonken aan de inrichting en gebruik van de bunker. Hiertoe waren er een aantal originele meetinstrumenten (tnx QRL), een oude inductortelefoon (tnx PA0ULT) en wat originele handleidingen voor het gebruik van de bunker aanwezig. Ook werd de link gelegd naar de huidige organisatie van de Waarschuwings en Verkennings Dienst van de Veiligheidsregio Zeeland.

De open dag was met 120 bezoekers zeker een succes te noemen.
Het was opvallend dat 's morgens met name belangstellenden kwamen die in de krant over de openstelling hadden gelezen. In de middag waren het meer de (dankzij het mooie weer talrijke) voorbijgangers. Ook waren er een aantal mensen die vroeger zelf bij de BB hadden gezeten. Vanuit Walcheren kwamen een viertal amateurs de “nieuwe shack” bekijken en zelfs van Duitse zijde was er belangstelling. Veel mensen (inclusief de boswachter) liepen al jaren in dit gebied en hadden nooit geweten wat er nu eigenlijk onder het blok beton lag.
Met zoveel bezoekers kun je het niet meer alleen aan en moest er een “mannetje bij”. Hierin bleek onmiddellijk het polyvalente karakter van het WAT, want in een oogwenk was er een werkverdeling gemaakt: Cor “BA” PTQ verzorgde de bovengrondse rondleiding en Dan “Hannibal” FZH nam de ondergrondse rondleiding voor zijn rekening.

Het hoogtepunt (voor zover je daar bij een ondergrondse bunker over kunt spreken) was toen er 9 personen in de bunker zaten. Empirisch is toen vastgesteld dat als 9 mensen tegelijk inademen, het vacuüm te diep zakte. Even draaien aan de inmiddels volledig operationele luchtpomp met huftervaste aanzuigpijp (tnx NL 11753 en PA1IJF) was voldoende om ook dit probleem op te lossen.

Een ander hoogtepunt (want dat gebeurde wel op 25 m. ASL) was toen Frans Captijn, de directeur van de Veiligheidsregio Zeeland de bunker officieel aan DARES Walcheren en Noord Beveland in bruikleen overdroeg.

We hebben al geconstateerd dat met een eenvoudige (maar nu reeds onsterfelijke) DARES mast en Popovic dipool de verbindingen naar Walcheren op 2 meter en 70 cm prima verlopen.
Wie durft de uitdaging aan en maakt de eerste HF verbindingen vanuit JO11UQ? (IOTA verbindingen vanuit camping Duinoord tellen in deze niet mee !!!!). ook een locatorcontest vanaf de toren op 40 meter ASL behoort tot de mogelijkheden.

 

Voor meer foto's van de Open Bunker dag klik hier.