clubstation VERON
afdeling Walcheren

Oranjeplaat 2018

Eerste Oranjeplaat-meetup 2018 een feit

 

Nadat Wijnand PA3HFJ en Karin PD0KM vorige week al een verkennend bezoek brachten aan de Oranjeplaat, en daarbij en passant meteen de eerste reddingsactie van het nieuwe seizoen uitvoerden met een tot zijn assen weggezakte camperbus, konden we gisteren met recht van de eerste “Oranjeplaat-meetup” in 2018 spreken.

SWR uitstekend!

Dan PA1FZH en XYL Elna togen n.l. met de Land Rover naar de bekende stek om aldaar van het uitstekende weer te genieten en uiteraard met de radiohobby bezig te zijn. Dan had n.l. zijn nieuw verworven 2m/70cm combibeam in de mast gezet om deze eens in het wild te kunnen testen. Aan de gemeten SWR cijfers kunnen eventuele toekomstige tegenvallende resultaten in ieder geval niet liggen want die waren uitstekend: er werden bijna platliggende lijntjes geconstateerd op de antenneanalyser, voor zowel de 2 meterband als 70 cm.

DK7ZB Combibeam

Plechtige opening

Later verschenen Menno PD1ML met XYL Anita en QRP Mats ten tonele eveneens met hun Land Rover, even later gevolgd door Robert PA3GEO. Het gezelschap werd gecompleteerd door Wijnand PA3HFJ en Karin PD0KM, uiteraard ook inclusief de rijdende Defender shack. Het Oranjeplaatseizoen werd vervolgens plechtig geopend met achtereenvolgens koffie en thee en bier en nootjes. Daarna was het tijd voor de lang verwachte demonstratie van de Clarkmast achterop de HFJ/KM Land Rover. Deze mast werd een week daarvoor op de auto bevestigd en kon nu in de volle 10 meter glorie worden geshowed met de intussen vervaardigde tuilijnen. Uiteraard werd er meteen een antenne in de mast gehesen, de uiterst bekende EndFed voor de traditionele HF banden van 80 t/m 10 meter. Deze werd ook nog even aan de analyser gehangen en daaruit bleek dat de lengte van het laatste stuk nog wat ingekort moet worden om de dip op 80 meter wat meer in het midden van de band te brengen. Verder vonden de analyser en de deskundige bediener het FB.

Wat een .......!

Overig antennewerk

Ook Robert liet zich niet onbetuigd want hij kon uitgebreid verhalen over zijn onlangs op de gevel aangebrachte V-2000 verticale antenne. Deze antenne van Diamond is geschikt voor 6m, 2m en 70cm. Dat de te overbruggen afstand tussen het nieuwe QTH Rilland en de Walcherse vrienden in radiotermen gesproken nog best lang is bleek ’s avonds tijdens de Technoronde. Niet alle stations op Walcheren werden op 2 meter in FM verstaanbaar gehoord en vice versa. Een test in SSB op dezelfde frequentie leverde zoals verwacht al betere resultaten op. Robert kennende broeit hij reeds op maatregelen, hi!

We kunnen spreken van een geslaagde seizoensopening op de Oranjeplaat met natuurlijk nog veel meer in het verschiet. Want de lokatie is zeer geschikt om met antennes te spelen die de gemiddelde amateur niet in zijn/haar eigen tuin kwijt kan, maar ook om gewoon weer eens lekker bij te kletsen. En dat laatste is niet strikt tot de radiohobby beperkt, hi!

Meer in het verschiet

Als je wilt weten of er op enige zondag al iemand op Oranjeplaat aanwezig is dan kun je een blik werpen op APRS en/of roepen op de standby frequentie 145.225 MHz. Want hoe meer zielen hoe meer radio-vreugde!

op de eerste Oranjeplaat meetup in 2018