clubstation VERON
afdeling Walcheren

Technoronde

In de (toen nog analoge) Delta Loep van februari 2002 deed Rolf, PA3GFW, een voorstel om een ronde te starten om technische zaken uit te wisselen en om (citaat) “te zorgen dat de luidsprekergaatjes van onze porto minder verstopt raken en te zorgen dat de volumeknop niet meer zo stroef gaat”.

Zijn oproep kreeg een direct gehoor want vanaf 3 maart 2002 werd de “technoronde” gestart.
In de eerste instantie gebeurde dit aansluitend aan de Delta Ronde die iedere zondag tussen 21:00 en 21:30 werd gehouden via de repeater PI3VLI.

Bij het stoppen van de Delta Ronde na 9 jaar, op 29 februari 2004, werd besloten om de “technoronde” wel te laten doorgaan.
Vanwege het experimentele karakter werd ook besloten om de simplexfrequentie 145.225 MHz te gebruiken en vanaf zondagavond 7 maart 2004 was de technoronde een zelfstandig iets.

Voor diegenen die de afgelopen 5 jaar op Mars hebben gewoond, volgen hierbij die zaken die u altijd al wilde weten maar nooit durfde te vragen in de vorm van de ”Frequently Asked Questions”.

 

Q: Wat is nu precies de technoronde?
A: De technoronde is een geheel vrijblijvende ronde. Er wordt niets voorbereid en legt daarom ook geen extra beslag op de rondeleider en deelnemers. De rondeleider opent om 21:00 (na de CW ronde) de ronde op 145.225 MHz en luistert naar de inmelders. Vervolgens gaat de microfoon rond en vertelt iedere inmelder wat hij die week heeft gedaan. Daarna gaat de microfoon een tweede keer rond en kan er eventueel gereageerd worden op vragen of opmerkingen uit de eerste ronde.
Gewoonlijk duurt de ronde een uurtje.

Q: Melden zich veel mensen in?
A:Het aantal daadwerkelijke inmelders varieert tussen 5 en 10 mensen per keer.
Uit reacties blijkt echter dat er meer mensen luisteren.

Q: Ik ben luisteramateur, hoe kan ik me inmelden?
A: Speciaal voor de luisteramateurs wordt er tijdens de technoronde ook uitgeluisterd op 433.525 MHz, zodat ook de mensen met een LPD portofoon in kunnen melden.
Daarnaast wordt er doorgaans voorafgaand aan de ronde door de rondeleider de e-mail gecontroleerd. Ook een SMS tijdens de ronde is mogelijk.

Q: Wat wordt er zoal besproken in de technoronde?
A: Dat zijn allerhande zaken op allerlei gebieden.

Q: Ik ben niet zo technisch, kan ik me toch inmelden in de ronde?
A:Jazeker, zoals hierboven al aangegeven, worden er in de ronde niet alleen technische zaken behandeld, maar ook allerlei andere radiozaken. Bovendien blijkt iedereen veel technischer te zijn als dat jezelf denkt en juist als je ergens hulp bij nodig hebt, is de technoronde “the place to be”

Q: Ik woon “ver weg”, kan ik mezelf toch inmelden?
A:De ronde wordt geleid vanuit Middelburg of Vlissingen. Door het gebruik van een verticale buitenantenne en een “iets meer dan QRP” vermogen, zijn de stations vanaf Noord Beveland, Zeeuws Vlaanderen en Goes ook goed te horen. Mochten er wat zwakkere stations bij zijn, dan worden de belangrijkste zaken door de rondeleider herhaald. Vanuit Bergen op Zoom worden regelmatig luisterrapporten ontvangen waaruit blijkt dat ongeveer de helft van de inmelders daar te horen is.

Q: Is de technoronde zinvol?
A:Deze vraag is met een volmondig “JA” te beantwoorden. Het gebeurt regelmatig dat er een antwoord kan worden gegeven op een vraag uit de ronde. Ook gebeurt het wel dat er even later een e-mail staat van een luisteramateur die een antwoord heeft of die een datasheet doorstuurt.
Daarnaast is de ronde een trefpunt waar men elkaar in ieder geval 1x per week kan treffen.

Q: Gaat de technoronde ook in de vakanties door?
A:Ja, in de afgelopen 5 jaar is de vervanging nog geen probleem geweest. Als Dan, PA1FZH, er niet is, neemt Frank, PE1EWR de honneurs waar. Maar ook als er geen rondeleider is, weet men elkaar wel te vinden.

Q: Waar, wanneer en hoe?
A: 

Speciale trofee ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan van de Technoronde uitgereikt aan Dan, PA1FZH

Graag tot horens tijdens de technoronde.

Dan, PA1FZH