clubstation VERON
afdeling Walcheren

Velddag 2010

In de aankondiging stond het zo simpel: “Nou ja, organiseren is een groot woord. Het WAT heeft al gezorgd dat er een aantal plaatsjes zijn gereserveerd en dat de halve shack van een aantal amateurs (m/v) wordt verplaatst naar Lewedorp.
Voor de rest is het een kwestie van een goed idee voor een antenne, een beetje WAT tarief, goed weer en het weekend kan gewoon niet meer stuk

Zo gezegd, zo gedaan en in de loop van vrijdag 4 juni vulde gestaag het veld van Boer Dekker zich met zendamateurs. Naast de reeds aangemelde combinaties; de HFJ/KM camper, de PTQ camper en de FZH Zambezi, waren, na een grondige bestudering van de weersverwachting, ook de MWB caravan en de GEO (geleende) caravan afgereisd.
Niet iedereen had APRS actief bij staan; slechts 40% van de stations was zichtbaar op Google Maps.
Alvorens er aan het al jaren bekende WAT-tarief werd begonnen, werden we aangenaam verrast op verse zelfgebakken appeltaart met slagroom bij de koffie. Het lijkt er op dat het WAT-tarief een uitbreiding heeft gehad met deze laatste lekkernij. Dit geldt zeker voor de uren wat vroeger op de dag.

Vóór, tijdens en na het eten werden al voorzichtige antenneplannen besproken. Een echt velddagproject hadden we nog niet, maar de afspraak was dat we in ieder geval een aantal antennes zouden opzetten om velddagverbindingen te maken. Tenslotte is dat wel de oorsprong van de velddag en er was dit jaar een heuse VHF contest.
Dus bij het idyllische licht van de ondergaande zon verrezen de 1:9 balun met 13,5 meter draad, een dipool voor 6 meter, de cobwebb antenne, een 4 elements voor 2 meter en een ZS6BKW antenne.
Zij keken, luisterden en zij zagen dat het goed was en met die mooie gedachte viel de avond in.

Op zaterdagochtend begon het grote werk;  een Popovic voor 2/70, een vertical voor 15 meter en de magnetische loop zagen reeds vóór de koffie (met versgemaakte appeltaart) het  opkomende zonlicht. Het aureool van het complete Walcheren Antenne Team wedijverde met het stralende zonnetje en de heer Rothhammel keek vanaf de voorbank van de FZH-VC bemoedigend toe.

De magnetische loop vertoonde een vreemd fenomeen; hoewel de voedingsspanning van de controlbox volgens MFJ tussen 9 – 15 volt zou kunnen liggen, bleek 12,5 volt te weinig te zijn om af te stemmen. Uiteraard gelooft geen enkele rechtgeaarde amateur dit, dus Leatherman® tools werden getrokken en met gezwinde spoed werd de loop antenne ontdaan van zijn jasje. Ondanks het supergereedschap, werd de oorzaak niet gevonden en besloten we de MFJ controlbox dan maar op de walvoeding te laten werken. Robert werkte meteen een aantal stations.

     

Gedurende de dag kwamen er steeds meer mensen en mochten we ook Leo, PA0LLV, als oudste amateur op Walcheren begroeten.

Naast onderling QSO, het nuttigen van WAT tarief en het maken van verbindingen, werd er nog een aardfout in de PTQ camper opgelost en werd de MWB multiband Delta Loep nagebouwd.

     

Nog niet geheel tevreden met het resultaat, is dit nog een leuk experiment voor de komende Oranjeplaatdagen en je moet ook wat te meten overhouden voor op de antennemeetdag. Ook de IJF vertical voor 15 meter werd nog eens bekeken. Theoretisch is het niet zo moeilijk; een vertikale hengel, een halve golflengte aan draad, een stukje 450 ohm lintlijn als aanpassing en dan moet het werken. De oude volkswijsheid “iemand met slechts 1 SWR meter meet altijd de juiste SWR” werd hier weer pijnlijk zichtbaar; met 3 meetinstrumenten weet je nog niet wat nu juist is.

Menno, NL13535, kwam trots zijn nieuwe aanwinst laten zien: een legermast van 11 meter lang / hoog. Met de BVG mastvoet onder een Larowiel stond hij zo.

Ondertussen zat PD0KM voor de camper te wachten tot om 15.00 uur UTC de 2 meter velddag contest zou gaan losbarsten. Toen om 17.00 uur lokale tijd de contest eindelijk begon, bleek het er wel erg relaxed aan toe te gaan. De antenne moest regelmatig gedraaid worden (met de afstandsbediening maar soms ook met de hand van coöperator PA3HFJ) om alle kanten van Nederland te beluisteren en te werken en ook met stations in België en Frankrijk werden er diverse verbindingen gemaakt. Na 6,5 uur werd na slechts 24 QSO's de set uitgeschakeld.  Na de nachtrust werd de set 's morgens weer aangezet maar helaas waren er toen nog maar 3 station te werken. Uiteindelijk zijn er 27 QSO's gelogd met een totale afstand van 3700 km.

Aan het eind van de middag opperde Leo, PA0ULT, dat het wel leuk zo zijn om eens wat op 160 meter te experimenteren. Roep zoiets één keer tegen het WAT en even later lag er al een rol met draad midden op het veld. Leo had deze antenne met succes op het Lighthouse weekend gebruikt, maar ja, waar haal je midden in Lewedorp een Lighthouse vandaan?
Hadden we niet reeds gememoreerd dat het WAT in volle glorie aanwezig was? Dus met behulp van de mast van Menno, de mast van Dan en de boom van Boer Dekker hing hij al snel. Een smeuïg detail was dat boer Dekker bij het verzoek de ladder te mogen lenen, meteen zijn hoogwerker ter beschikking stelde.

          

Na de uitgebreide gezamenlijke macaroni maaltijd (met koffie en kwarktaart als dessert) werd de 160 meter aan de tand gevoeld; S9 + 60 dB signalen op de Icom 706 vanuit alle kanten van Nederland, maar helaas geen Amerikanen.

Zondag begon wat vochtig, maar desondanks duurde het tot na 14:00 voor de laatste die-hards de camping verlieten.

Terugkijken kunnen we zeggen dat ook dit jaar het velddagweekend goed geslaagd was.

De praktijk wijst uit dat met een minimale organisatie en een maximale improvisatie de leukste (en onverwachtste) dingen ontwikkeld worden.

Meer foto's? Klik hier.

 

Graag tot volgend jaar (of eerder tijdens één van de vele andere gezamenlijk buitenactiviteiten).

p.s.: Boer Dekker vond het prima om het IOTA weekend in 2011 in Lewedorp te houden. De locatie is misschien wat anders, maar de sfeer zal blijven. Houdt dus een weekend in maart vrij!!

Voor de statistieken ook dit keer een opgave van onderkomens, antennes, sets en mensen: