clubstation VERON
afdeling Walcheren

20 Jaar "ASG" velddagen

In het weekend van 4 en 5 juni vond het jaarlijkse Velddagweekend weer plaats op de vertrouwde locatie: camping Buitenhof te Lewedorp. Ieder jaar wordt er wel een aanleiding bedacht om iets te vieren, deze keer was daarop geen uitzondering. Na enig speurwerk in de oude fotoboeken van Karin PD0KM en Dan PA1FZH bleek namelijk dat deze editie de twintigste was in de reeks in "ASG" verband georganiseerde velddagen.

Voor de jongere amateurs onder ons behoeft dit wellicht enige uitleg: ASG staat voor Activiteiten Stuur Groep en was destijds een samenwerkingsverband tussen de Veron afdelingen Walcheren en Vlissingen en de VRZA afdeling Zuid West Nederland. De ASG bestaat niet meer maar de samenwerking gaat gewoon door getuige de vele gezamenlijke
activiteiten, waarvan deze velddag er dus één is!

Met ingang van dit jaar heeft Wijnand PA3HFJ de organisatie overgenomen van Dan PA1FZH en na veel "georganiseer" kon de camping weer worden vastgelegd door het reserveren van drie plaatsen voor de vaste velddaggangers. In de loop van de vrijdag werden de plaatsen al bezet door Cor PE1PTQ en XYL Jolande met de Landcruiser en tent, Dan PA1FZH en XYL Elna met de Defender en Zambezi en Wijnand PA3HFJ en Karin PD0KM met de Discovery en Zambezi.

Later zou Hugo PA5PHO zich vervoegen met een Landrover S3 en een (klein) tentje en ook John G8YDC was wederom het gehele weekend present. Helaas waren niet alle plaatsen aangrenzend aan elkaar, maar elk nadeel heb z'n voordeel zou een bekende voetballegende dan zeggen want het leverde weer de nodige lichaamsbeweging op na het nuttigen van het traditionele bier en nootjes.

Activiteiten

Zowel zaterdag als zondag zijn er de nodige activiteiten ontplooid op de camping. Zoals gebruikelijk hadden deze een hoog antenne-gehalte. Er werden diverse antennes ontplooid en aan een meting met een van de aanwezige antenne-analysers onderworpen. Ook werd met behulp van een veldsterktemeter het richtingsdiagram van een DK7ZB 2 meter antenne opgenomen en werd getracht twee End-fed antennes met elkaar te vergelijken: de ene versie met een 1:9 balun en de andere met een 1:49 balun. Deze laatste is momenteel heel populair op Walcheren en omstreken! De definitieve uitkomst moet wachten op een vervolg op de Oranjeplaat.

Er werden stiekem ook nog verbindingen gemaakt. Zo werden Rens PA1IJF en Frans PA0INA beiden gesignaleerd met een Elecraft K1 transceiver en maakte Wijnand QSO's in de VHF velddagcontest. Ook werd deelgenomen aan de zondagochtendronde op 2 meter en ook Hugo werd op heterdaad betrapt op het daadwerkelijk gebruiken van een microfoon...

Dan had het begrip kofferbakverkoop nieuw leven ingeblazen door het meenemen van een aantal dozen, o.a. uit een nalatenschap, met allerlei voor de radioamateur interessante zaken zoals een veelheid aan verschillende coax- en andere kabeltjes, zekeringentjes en andere onderdelen, kastjes, een claxon en nog veel meer. Het woord "verkoop" moest hier overigens niet letterlijk genomen worden, e.e.a. kon om niet verkregen worden mits er een passend gebruik voor was en er ook voor anderen nog wat over bleef.

Jubileum

We noemden al het 20 jarig jubileum. Daar kon natuurlijk niet zomaar aan voorbij worden gegaan en daarom hadden de dames Elna en Karin van tevoren al plannen gesmeed om met iets lekkers op de proppen te komen.
Zaterdag verzorgde Elna een lekkere en rijk versierde taart, zondag bakte Karin op de camping een cake met de "wonderpan". Beiden vonden gretig aftrek.

Na voor het tweede jaar op rij het middels startkabels op gang helpen van één van de eerder genoemde vervoermiddelen (overigens een andere dan vorige keer) werd zondagmiddag laat het kampeerterrein weer verlaten. We kunnen terugkijken op weer een geslaagde activiteit met aardig wat bezoekende leden van de afdelingen. Het jubileum voor volgend jaar is nog in onderzoek!

In het Fotoboek op de VRZA ZWN website staan een aantal foto's van dit geslaagde weekend.

 

73, Wijnand PA3HFJ.