clubstation VERON
afdeling Walcheren

Vossenjagen 2012

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de VRZA-ZWN, opperde Jan, PA3BKZ dat het leuk was om de oude traditie, het houden van een 80 meter vossenjacht, weer nieuw leven in te blazen.

Terugkijkend in de oude stukken, blijkt dat we op Walcheren al sinds de jaren 60 vossenjachten hebben en deze vanaf begin jaren 80 (van de vorige eeuw uiteraard) op regelmatige basis houden.
Er zijn destijds meer dan 20 vossenjachtontvangers gebouwd naar een ontwerp in een (toen al oude) CQPA. Dat het een amateurproof ontwerp (en kast) is, blijkt wel uit het feit dat deze ontvangers nog steeds dienst doen.
In de tussentijd maakte Jeroen, Pe1MWB nog wat modificaties en kwam ook in Electron  een leuk ontwerp wat diverse leden nabouwden.

Na een aantal jaren wekelijkse jachten, verschoof de frequentie naar de maandelijkse jachten en droogde na zo'n 20 jaar langzaam op.

Dus de opmerking van Jan was juist de impuls om de ontvangers uit het vet te halen, een 9 volt batterij te scoren (of zelfs meerdere als je hem per ongeluk aan laat staan), de potmeters in te spuiten met contactspray en even te bekijken hoe de voor – achter ook alweer werkte.

Tijdens het COTA weekend in maart werd met een nachtjacht het startsein gegeven en met wederom een nachtjacht sloten we het seizoen af.
Gedurende het seizoen was het de bedoeling om niet alleen als eerste de vos te vinden, maar ook diende de peiling op de kaart ingetekend te worden. De nauwkeurigheid van de ingetekende peiling was ook van invloed op de uiteindelijke uitslag.
De ene jager had de vos al na een half uur gevonden, andere jagers hadden wat meer tijd nodig. Maar het streven is altijd om iedereen binnen te krijgen al moesten we af en toe een hint geven per portofoon, telefoon of via ouderwetse pijl van een meter lang op de grond.

      

Bij de vos was iedere keer koffie en thee aanwezig alsmede een versnapering die varieerde van overjarige paaseieren tot Zeeuws Speculaas uit de tijd dat je Zeeuws nog met “dubbel e” schreef!

De afsluiting vormde de nachtjacht. Door omstandigheden uitgesteld naar december maar dat mocht de pret niet drukken. Gezien de steeds veranderende klimatologische omstandigheden, werd er op 7 december om 18:00 nog een rondje op 145.225 MHz gedaan, maar iedereen was het er over eens dat  het “waerachtigh wel sal gaen”.
 
Het baken was bemenst door Michel PD4AVO en nieuwkomer Berry. Samen spraken zij om 18.45 uur af met de Vos (Dan PA1FZH en Louis PE1RNT). Nadat de spullen waren overgeheveld konden we naar onze locatie van deze avond. Bedacht was om het baken weg te zetten op de Veersegatdam, tussen cafetaria de Lekkerbek en het voormalige restaurant ' In den Vrouwe Polder'. Omstreeks 19.30 uur was het baken in de lucht, zodat op tijd kon worden begonnen met de vossenjacht. 

Het parkeerterrein van cafetaria de Lekkerbek was groot maar donker. Geparkeerde auto's waren vrijwel niet te zien vanaf de openbare weg (N57). Dit zou het zoeken alleen maar leuker maken. Pas na anderhalf uur kwam het eerste team (Jan en Robert). Niet met de auto via de weg maar met zaklampen vanachter het dijklichaam van de cafetaria. Na ons gezien te hebben gaven we nog even de tip om toch nog even verder te zoeken want wij zittend in de auto waren niet het baken zelf. Uiteindelijk was het baken dan toch nog snel gevonden door deze snelle piloten. In de tussentijd was Wendy via Vrouwenpolder teruggereden om de mannen op te halen. 

In de tussentijd kwamen ook Rens en Erik aanrijden. Zij hebben niet lang hoeven zoeken naar het baken want de koplampen van de auto schenen precies op de antenne van het baken. Een toevalstreffer! Snel het formulier ingevuld en een sanitaire stop zodat zij snel achter het eerste team aan konden rijden. Vanwege de donkere sfeer en het verboden duingebied mochten alle deelnemers met de auto naar de Dorpsstraat in Vrouwenpolder alwaar men kon parkeren om het zoeken naar de vos verder te voet af te leggen. 

Heel erg lang bleef het niet stil op de parking. Zowel het team van Wouter, Jolande en Cor evenals de politie kwamen het terrein gelijktijdig oprijden. De wetsdiender reed een belangstellend rondje en vervolgde de route. Er was niets bijzonders aangetroffen want Michel had voorafgaande de jacht al even contact gehad met de politiemeldkamer. Wouter vloog over het terrein en kon, met zijn JOTA ervaring, al snel het baken vinden. Het derde team was trots om het baken te hebben gevonden en reden daarna met gepaste spoed richting Vrouwenpolder voor het vervolg van de route richting de Vos. Het duurde uiteindelijk niet al te lang dat ook het 4e team met Wijnand en Karin aankwam op de parking. Het keiharde signaal van het baken gaf al snel de locatie weer van het te zoeken object waarna deze kon worden uitgezet. Voor Berry en Michel zat de klus erop, dus konden zij even ontspannen in Vrouwenpolder tot dat alle teams bijna waren aangekomen bij de Vos. Ook voor hen lonkte de warme erwtensoep van Elna, een mooie afsluiting van deze avond!

De vos werd bemand door Louis, PE1RNT en Dan, PA1FZH.
Het GEO team kwam als eerste aan maar ja, als je twijfelt of er nu 14.767 of 20.843 GSM masten in Nederland zijn, dan kost dat natuurlijk punten!
Tegen 23:00 uur was iedereen binnen en was het tijd voor een kop welgevulde warme erwtensoep.

Het feit dat het GEO team dit keer als eerste binnen was, wilde nog niet zeggen dat dit team ook de winnaar van het seizoen was.
Karin, PD0KM, hield gedurende het seizoen zeer nauwkeurig alle resultaten bij, wat uiteindelijk resulteerde in zeer ingewikkelde matrix.
Zie dit als het resultaat van een vergelijking met meerdere variabelen. Zo waren de volgende zaken van invloed op het totaal klassement: (uiteraard) de tijd, de nauwkeurigheid van de peilingen, het aantal jachten, het aantal goed beantwoordde vragen van de Vervelende Vragen Lijst en het aantal keren dat je als vos of baken had gefungeerd (tenslotte geldt als algemeen erkend theorema: zonder vos geen jacht!!)

Uiteindelijk leidde dit tot een winnaar, of beter gezegd tot het winnende team.
De voorzitter van de VERON Walcheren werd gebombardeerd tot onafhankelijk beoordelaar van het resultaat (waarschijnlijk omdat hij zelf geen schijn van kans maakte op de prijs) en dit leidde tot het volgende seizoensklassement:

Tijdens de verkoping in december werd dan ook de fraaie, door Elna gemaakte vossenjachtrofee, met gepaste eerbied overhandigd aan Wijnand en Karin.

Gemiddeld waren er 6,285 personen aanwezig tijdens de jacht (exlusief de vos).

 

In tabelvorm leverde dit het volgende op.

Maand

Vos

Locatie

Aantal deelnemers

Winnaar

Maart (COTA)

PA1FZH – PD2MDB
PD0KM – PE1RNT

's Heer Arendskerke

10

PA1IJF en crew

april

PE1MWB en XYL

Dishoek

8

PA3HFJ en PD0KM

mei

PA3GEO en pa10536

Oranjezon

4

PA3HFJ en PD0KM

juni

PA3HFJ – PD0KM

Kanaal door Walcheren (Kleverskerke)

4

PE1MWB

juli

PA3BKZ – PA0WDZ

Nollebos

4

PA3HFJ en PD0KM

augustus

PA1FZH – PE1PTQ

Veere

5

PA3HFJ en PD0KM

December (nachtjacht)

PD4AVO – Berry
PE1RNT – PA1FZH

Vrouwenpolder
Oranjezon

10

PA3GEO, Wendy en PA3BKZ

Stond u niet in de lijst?
Geen nood want ook in 2013 worden er weer vossenjachten gehouden. We zijn niet alleen op zoek naar jagers, maar ook creatieve vossen zijn altijd welkom. Een vos, antenne en accu zijn beschikbaar dus het is niet noodzakelijk om je dure Elecraft K3, Icom IC7700, Kenwood TS2000 of Yaesu FT2000D met full-size beam voor 80 meter van zolder te halen.

Graag tot de eerste jacht van 2013 welke gehouden zal worden op zaterdag 16 maart gedurende de Camping On The Air.

p.s.: wist u dat het onvolprezen WAT ook instructiemiddagen vossenjagen organiseert? In deze les wordt ook het voor  – achter principe nog eens uitgelegd. Uit het afgelopen seizoen blijkt deze handigheid bij sommige jagers ietwat in de vergetelheid te zijn geraakt!
De standaard locatie is uiteraard Oranjeplaat maar cursussen in uw achtertuin zijn ook mogelijk. Leatherman tools worden door de cursusleiding meegebracht.

Karin, PD0KM en Dan, PA1FZH