clubstation VERON
afdeling Walcheren

Vossenjagen op Walcheren

De geschiedenis van het vossenjacht op Walcheren gaat terug tot ver in de vorige eeuw. Reeds in de zestiger jaren experimenteerde onder andere Piet Neve, PA0PN, met 80 meter vossenjachtzenders.
Begin jaren tachtig werd het vossenjagen op Walcheren nieuw leven ingeblazen.
Onder leiding van Jan Tissink, PA3BKZ, werden er een twintigtal vossenjachtontvangers voor 80 meter gebouwd. Jan haalde het ontwerp uit CQPA en zorgde voor de printen; Cees Cornu, PA3CQM, maakte de bijbehorende “radioamateur-proof” kasten. Nu, ca. 20 jaar later, leven alle destijds gebouwde ontvangers nog steeds en worden nog regelmatig ingezet.

De twee zenders ( één als vos en één als baken) werden, evenals de bijbehorende tuners, ook door PA3BKZ gebouwd in de welbekende aluminium Eddystone kastjes. Het ontwerp stamt uit een ARRL handboek uit 1980.

De foto hieronder toont een zender met antennetuner. Op de tuner staat een voorbeeld van de WAL 80 meter ontvanger.

De antenne is een ontwerp uit de antennebijbel; het Rothammel boek. Hierin wordt hij beschreven als “Heliwhip”. Over een lengte van ruim 1,5 meter is 37 meter koperdraad als een helical met spaties gewikkeld. Zoals op de foto zichtbaar is, bestaat de totale antenne uit twee delen met een totale lengte van 3,5 meter.

 

Technische gegevens vos en baken:

De totale uitrusting bestaat uit:

Binnen de afdeling zijn voldoende ontvangers beschikbaar. Mocht je een keer een vossenjacht willen meemaken en heb je geen eigen ontvanger of wil je je ervaring weer wat ophalen; er worden regelmatig vossenjachten georganiseerd in de regio door de drie samenwerkende afdelingen.
Naast de maandelijkse jachten in de zomer, zijn er ook de nachtjachten in het voor- en najaar en je kunt altijd meedoen. De foto toont het baken ingebouwd in de legendarische FZH terreinwagen tijdens één van de nachtjachten.

 

Wil je een keer een vossenjacht meemaken of wil je je oude (of nieuwe of zelfbouw) ontvanger eens testen, mail dan naar de secretaris Wim de Zwart of naar de beheerder van het technisch materieel Dan, PA1FZH.